USA må betale milliarder til Russland for romferder

  Fordi striden om statsbudsjett og statsgjeld er gått helt i stå i Kongressen, må NASA betale Russland 424 millioner dollar mer for å frakte amerikanske astronauter til Den internasjonale romstasjonen.

MÅ PUNGE UT: President Barack Obama klarer ikke å få kongressen med seg i striden om budsjettet, og må derfor betale russiske Roscosmos for å transportere og frakte astronauter.
Publisert: Publisert:

Den enorme regningen, som tilsvarer nesten 2 milliarder kroner, inkluderer trening og transport for seks astronauter til og fra ISS i 2016 og 2017 på russiske romfartøyer av typen Sojus.

NASAs sjef Charles Bolden legger skylden for problemet rett på Kongressens skuldre. Hvis Kongressen hadde vedtatt å finansiere president Barack Obamas plan om et partnerskap for romtransport mellom staten og privat sektor, ville NASA ikke trengt å fornye kontrakten med den russiske motparten Roscosmos.

«Fordi finansieringen av presidentens plan er kraftig redusert, vil vi ikke være i stand til å gjennomføre amerikanske oppskytinger før i 2017,» skriver Bolden i et blogginnlegg.

I samme innlegg skriver han også at fullfinansiering på 821 millioner dollar, en post som står i Obamas forslag til statsbudsjett for 2014, er helt sentralt om NASA skal unngå flere forsinkelser.

De russiske Sojus-fartøyene er for tiden den eneste måten amerikanske astronauter kan komme seg til ISS etter at det amerikanske romferjeprogrammet ble avsluttet i juli 2011.

«Selv om våre russiske motparter er gode partnere, er det uakseptabelt at vi for tiden ikke har en amerikansk kapasitet til å sende opp våre egne astronauter,» skriver Bolden.

Les også:

Publisert: