Amnesty: Arbeidere lurt med virustest – ble sendt ut av Qatar

Nepalske gjestearbeidere i Qatar ble fortalt at de skulle coronatestes, men endte i interneringsleirer og ble sendt ut av landet, ifølge Amnesty International.

Titusenvis av gjestearbeidere har i flere år jobbet med å bygge anleggene i Doha der neste fotball-VM skal holdes. Bildet er fra desember.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er urovekkende at myndighetene i Qatar ser ut til å bruke pandemien til å kunne begå ytterligere overgrep mot arbeidsinnvandrere. Covid-19 er ingen unnskyldning for å behandle mennesker på denne måten, sier Steve Cockburn, som er sjef for globale spørsmål i Amnesty International.

Amnesty har intervjuet 20 gjestearbeidere fra Nepal, som forteller at de tatt av politiet i Qatar sammen med hundrevis av andre og sendt ut av landet.

Umenneskelige forhold

Før de ble deportert, tilbrakte mennene ifølge Cockburn flere dager under umenneskelige forhold.

– Myndighetene må gi disse arbeiderne erstatning og la dem vende tilbake hvis de ønsker det. Arbeidsgiverne må også betale lønnen deres, sier Cockburn.

Hundrevis av arbeidere som jobbet på stadionanlegg og andre anlegg som skal benyttes under VM i fotball i 2022, ble 12. og 13. mars bedt om å teste seg for coronavirus.

De ble imidlertid ikke testet for viruset, men ble sendt til interneringssentre der de ble fratatt personlige eiendeler. Deretter ble de holdt i overfylte celler uten nok vann og mat, ifølge Amnesty.

To fikk tilbud om lønn

Av de 20 mennene Amnesty intervjuet, var det bare to arbeidere som oppga at de fikk tilbud om lønn av arbeidsgiver. Ingen av arbeiderne som ble deportert fikk imidlertid lønn.

Qatar sier i et tilsvar til Amnesty at de har avdekket personer som drev med ulovlig aktivitet som produksjon og salg av matvarer og forbudte stoffer. Dette ble ifølge Amnesty ingen av mennene informert om.

Onsdag registrerte Qatar de første tilfeller av coronasmitte blant gjestearbeidere som jobber med forberedelser til VM i fotball.

Til sammen har Qatar registrert 3711 smittetilfeller og syv dødsfall så langt.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16140
Les også

Nå kan det være for sent å permittere med to dagers varsel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Qatar
 2. Amnesty International
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Stord: 13 nye gjeste­arbeidere smittet

 2. Betalt innhold

  Ariel har tatt tolv koronatester for å få jobbe i Norge

 3. Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe»

 4. Twitter-spioner knyttes til Saudi-arrestasjoner

 5. Uber og Lyft frykter nytt Biden-forslag