Kroatia innfører euro og blir med i Schengen

Kroatia innførte 1. januar euro som valuta og ble samtidig med i Europas passfrie Schengen-sone, ti år etter at landet ble medlem av EU.

Krotias sentralbanksjef Boris Vujcic tok søndag 1. januar 2023 ut sine første eurosedler ved en minibank i Zagreb.
Publisert:

Ved midnatt natt til søndag sa Kroatia farvel til sin gamle valuta, kuna, og ble med det medlem nummer 20 i eurosonen.

Kroatia er fra samme dato medlem nummer 27 i Schengen, som gir 400 millioner mennesker adgang til å reise uten pass mellom landene.

Dermed blir det slutt på lange køer ved grensene til Ungarn og Slovenia, mens det fortsatt blir streng passkontroll ved grensene til Serbia, Bosnia og Montenegro, som er utenfor Schengen. På flyplassene blir det passkontroll til 26. mars av tekniske grunner.

Sentralbanksjef Boris Vucic markerte overgangen ved å ta ut euro fra en minibank i Zagreb, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen besøker senere søndag Kroatia for å markere anledningen.

– Jeg ønsker Kroatia velkommen til euro-familien. Landet har jobbet hardt for å bli det tyvende medlemmet i eurosonen og det lyktes, sier sjef for den europeiske sentralbanken (ECB), Christine Lagarde, i en melding.

Folk flest er positive til at landet blir med i Schengen, ikke minst reiselivsnæringen. Likevel er det er en viss skepsis til euroen, særlig blant ytre høyregrupper. Mange frykter høyere priser.

Men euroen er allerede i stor utstrekning i bruk i landet. Større gjenstander som hus og biler blir rutinemessig priset i euro framfor kuna, og 80 prosent av bankinnskudd er i euro.

Bildet viser en kroatisk politibetjent som gir en bamse til den siste reisende på grensen mellom Kroatia og Slovenia før førstnevnte ble en del av Europas passfrie Schengen-sone.
Publisert:

Her kan du lese mer om