Dette skjer denne uken: Norges Bank viser rente-veien videre

Sjeføkonom Kjersti Haugland mener rentebeslutningen fra Norges Bank blir den absolutt mest spennende begivenheten sett med norske øyne denne uken.

I RO: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror den norske sentralbanken holder styringsrenten i ro denne uken. Spørsmålet er om den har endret syn på tidspunktet for første renteheving.

Cicilie Andersen.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Drama i flyselskapet SAS og buss-kaos etter at flere tusen bussjåfører et tatt ut i streik, vil trolig sette sitt preg på denne uken.

Men ukens makro-høydepunkt blir sentralbanksjef Øystein Olsens rentedom torsdag.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på at Norges Bank i juni la frem rentebeslutning med prognoser og full rapport, som tilsa at de kom til å heve renten mot slutten av 2022.

– Nå er spørsmålet om de, på grunn av nøkkeltall som har kommet inn, har endret syn på tidspunktet for første renteheving, sier Haugland.

Det er ventet at Norges Bank holder renten uendret. Spenningen er knyttet til om de har vurdert utsiktene for tiden fremover siden sist.

– Det har virket som om det har vært litt mer tro i markedet på at Norges Bank kan komme til å fremskynde rentehevingen, på grunn av boligprisveksten i sommer.

Les også

Regjeringens krisegrep ga lånefest: – Har presset opp boligprisene

Les også

Storbanker strammer inn på boliglån: – En del lånesøkere har nå hastverk

– Holder fast ved sine planer

Boligprisene i Norge steg 0,3 prosent korrigert for sesongvariasjoner i august. Haugland og DNB Markets peker på at boligprisveksten har avtatt og at boliglånsforskriften blir normalisert igjen.

– Summa summarum, vi tror Norges Bank holder fast ved sine planer.

Bloomberg skriver at Norges Bank kan komme til å heve den anslåtte rentebanen, i et forsøk på å balansere en noe høyere inflasjon mot usikre økonomiske utsikter. Rentebanen viser hva Norges Bank vurderer som den mest sannsynlige renteutviklingen fremover.

Kjerneinflasjonen steg til 3,7 prosent i august målt mot samme måned i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Skjebnedag for SAS

For øvrig holder SAS ekstraordinær generalforsamling tirsdag. Der skal aksjonærene si ja eller nei til redningsplanen.

SAS-ledelsen har advart om at konkurs er alternativet hvis ikke kreditorer og aksjonærer nå gir sin støtte til selskapets redningsplan. I sommer ble planen justert for å få flere aktører på glid. Men nå er det varslet at det ikke blir flere endringer, og det er duket for en skjebnedag for flyselskapet.

SAS er ikke det eneste flyselskapet i pengenød. Norwegian-sjef Jacob Schram skal mandag i møte med næringsminister Iselin Nybø og samferdselsminister Knut Arild Hareide. Schram har sagt at selskapet vil trenge mer hjelp innen slutten av året for å komme gjennom vinteren.

Samme dag legger regjeringen frem en ny corona-støttepakke, denne gang for reiseliv og event-bransjen.

Busstreiken fortsetter også. 3.800 bussjåfører ble tatt ut i streik i helgen, etter at det ble brudd i forhandlingene natt til søndag. Et av kravene er at bussjåførenes lønn skal nærme seg industriarbeiderlønn, ifølge forbundsleder Jim Klungnes i Yrkestrafikkforbundet.

Les også

SAS-ledelsen vil ikke endre mer på redningsplanen: – Dette er ikke et forhandlingsutspill

Les også

Slik rammer buss-streiken

Les også

Victor (23) er tatt ut i streik: Utfører sikkerhetskontroller ubetalt

Aku-tall

Videre får vi Arbeidskraftundersøkelsen (Aku) onsdag. Denne viser gjennomsnittet av månedene juni, juli og august.

Haugland sier de fortsatt følger mest med på registrerte ledige, da de tallene gir bedre bilde over situasjonen her og nå.

– Problemet med aku-tallene er at de kan hoppe veldig masse, for så å falle igjen, de er veldig volatile. Men de er ikke verdiløse, de bidrar med noe til helhetsbildet. Vi tror aku-ledigheten blir liggende uendret.

PMI

Onsdag får vi også foreløpige PMI-tall fra USA, Japan, Storbritannia og eurosonen.

– Da får vi en første «take» på september-tallene, som vil et bilde av hvilken retning momentum har gått denne måneden. De foreløpige tallene er alltid mest interessante, det er disse som normalt kan gi mest utslag i markedet.

Riksbanken skal i ilden tirsdag, da rentebeslutningen fra Sverige legges frem.

– Alle rentemøter er for så vidt viktige. Men med dagens situasjon er rentene så lave, politikken er blitt satt svært stimulerende både i Norge og andre land. Vi har ingen forventninger om noen endringer med det første.

Les på E24+

Seks måneder etter Norge stengte ned: Slik rammes norsk økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Kjersti Haugland
 3. DNB Markets
 4. Scandinavian Airlines (SAS)
 5. Norwegian
 6. Fly
 7. Streik

Flere artikler

 1. Økonomer om varslet renteheving: – Det er lysere tider i møte

 2. I dag: Skjebnesvanger dag for SAS

 3. Boligprisveksten demper seg: – Vil berolige Norges Bank

 4. Flybransjen i krisemøte: Widerøe vil låne en halv milliard med statlig garanti

 5. Staten sier nei til mer Norwegian-støtte: – En knyttneve i magen