EU tar rettslig skritt mot Tyskland etter ESB-avgjørelse

EU-kommisjonen har sendt et varselbrev til Tyskland etter at sistnevnte anklaget unionen for feilaktig å ha godkjent en støttepakke.

Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbanken.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Det er rettslige bruduljer mellom EU og Tyskland drøyt ett år etter at Den europeiske sentralbanken satte i gang med obligasjonskjøpene som skulle være med på å hjelpe økonomien gjennom coronapandemien.

EU-kommisjonen har onsdag sendt et formelt åpningsbrev til Tyskland og dermed tatt det første rettslige skrittet mot landet i saken.

Kommisjonen vil finne ut om en tysk domstol brøt EU-regler ved å utfordre Den europeiske sentralbankens (ESB) kjøp av obligasjoner som ble godkjent av en domstol høyt i EU-systemet.

I en uttalelse om saken skriver kommisjonen at den vurderer at avgjørelsen fra den tyske domstolen skaper «alvorlig presedens» for Tyskland og andre medlemsstater.

Rettsprosessen kan ende med straff fra Den europeiske unions domstol.

Tyskland har vært tidligere vært kritisk til ESBs bruk av støttepakker. Landet har fryktet inflasjon og har historisk sett dårlige erfaringer med hyperinflasjon.

Financial Times har tidligere skrevet at ESB har satt i gang en gjennomgang av obligasjonskjøpene, blant annet av hvor lenge programmet skal vare og hvor fleksible de skal være på å la grepene som ble gjort i coronastøttepakken smitte over på andre programmer for obligasjonskjøp.

ESB kjøper obligasjoner i markedet gjennom kjøpsprogrammet «pandemic emergency purchase programme» (PEPP). Krisepakken er på totalt 1.850 milliarder euro.

Målet er å øke investeringsviljen og få økonomien tilbake på beina etter viruskrisen.

I en uttalelse fra forrige rentemøte gjentok sentralbanken at programmet vil strekke seg til mars 2022, eller frem til ESB anser at coronakrisen er over.

På rentemøtet i mars uttalte sentralbanken at de forventer å kjøpe obligasjoner med en «betydelig større fart» i andre kvartal, enn i første.

Les også

Den europeiske sentralbanken rører ikke renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tyskland
  2. EU
  3. EU-kommisjonen
  4. Den europeiske sentralbanken

Flere artikler

  1. Den europeiske sentralbanken rører ikke renten

  2. Ingen renteendring fra Den europeiske sentralbanken

  3. Han skal få verdens nest største økonomi tilbake på bena

  4. Dette skjer denne uken

  5. Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte