USAs mektige sentralbank

USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge

Glohet inflasjon, gigantiske støtteordninger og en rekordlav rente er bakteppet når USAs sentralbank runder av sitt rentemøte i kveld. Selv om det ikke ventes noen nye signaler i denne omgang, har det kommet noen overraskelser siden forrige møte.

Neste renteheving, «tapering» og prisvekst er i fokus når USAs sentralbanksjef Jerome Powell kommer med ferske prognoser i kveld.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

«Alle» forventer at USAs sentralbank (Fed) holder både renten og støttekjøpene sine i ro når sentralbanksjef Jerome Powell kommer med sin pengepolitiske beslutning klokken 20 onsdag kveld.

Siden forrige rentemøte har det imidlertid kommet noen overraskelser. Blant dem er en langt høyere prisvekst enn ventet.

– Dette blir et at de mest interessante møtene på lenge, siden det har skjedd så mye oppsiktsvekkende i forkant. Det blir interessant å finlese hva de skriver, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Samtidig er det ikke ventet noen store endringer i sentralbankens konkrete signaler.

– Alt i alt er det grunn til å tro at Fed sier det er behov for svært ekspansiv pengepolitikk, det er ingen umiddelbare utsikter til renteøkning, og ingenting tilsier nedtrapping av verdipapirkjøpene, sier Handelsbankens seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Inflasjon og lønnsvekst

Både i april og mai var den amerikanske prisveksten sterkere enn ventet.

I mai alene hadde USAs kjerneinflasjon sin sterkeste årlige oppgang siden 1992, med en vekst på 3,8 prosent.

Det er godt over sentralbankens mål, som normalt er på 2 prosent. Men i fjor endret Fed strategien, og åpnet for at inflasjonen kunne overstige målet mens økonomien beveger seg ut av viruskrisen.

Siden har sentralbanken fastholdt at den sterke prisveksten vil være forbigående. Det vil også gjentas på dagens møte, tror økonomene E24 har snakket med.

Bakgrunnen for oppgangen er gjenåpningseffekter, høyere råvarepriser og flaskehalser på tilbudssiden, trekker ekspertene frem. Dessuten var inflasjonen langt lavere i fjor.

Les også

Høyere prisvekst enn ventet i USA

– En visesentralbanksjef har sagt at gjenåpningseffekter er en «betydelig del av oppgangen», og det kan hende Fed bruker samme formulering nå. For det er litt vanskelig å avskrive alt som midlertidig når det har økt så mye – og i to måneder på rad, sier Magnussen i DNB Markets.

Samtidig har også lønnsveksten i USA vært høyere enn ventet, mens flere amerikanske bedrifter melder om mangel på arbeidskraft. Det til tross for at arbeidsledigheten fremdeles er langt høyere enn før viruskrisen slo inn.

– Jeg tror Fed også her vil henvise til at det er spesielle og midlertidige forhold som gjør at vi har den situasjonen i arbeidsmarkedet: At det vil gå over, og at man vil ha ledig kapasitet og ikke lønnspress videre fremover, sier Magnussen.

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Nedtrapping og verdipapirkjøp

Mange også opptatt av når sentralbanken vil begynne å signalisere tidspunktet for nedtrappingen av støttekjøp – såkalt «tapering». Nå kjøper Fed obligasjoner i markedet for 120 millioner dollar i måneden.

I referatet fra det forrige rentemøtet kom det frem at noen av deltagerne åpnet for at det «kan være aktuelt» å snakke om en nedjusteringsplan på kommende møter.

Les også

Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp

Gonsholt Hov i Handelsbanken mener det er altfor tidlig å forvente noen konkrete nedtrappingssignaler. De vil sannsynligvis komme over sommeren, tror han.

– Jackson Hole Symposium i august er en mer naturlig anledning for konkrete signaler. Men det kan hende vi får noen drypp om man kan begynne å snakke om nedtrapping på et senere tidspunkt.

– Fed er en gammel mann som senker seg ned i badekaret; det er ingen brå bevegelser. Det er også poenget. Man ønsker å unngå en kraftig reaksjon i markedet, legger han til.

Heller ikke Magnussen i DNB Markets forventer konkrete signaler.

– Fed sier eksplisitt at de må se «substantial further progress», altså vesentlig fremgang. I april sa Powell at han ikke har sett det så langt, og flere av toppfolkene i Fed har sagt noe lignende. Vi tror ikke det kommer noen signaler om tapering nå – selv om Powell har sagt at Fed skal si fra om det lang tid i forkant.

Les på E24+

Dette skremmer markedet nå: Inflasjonshopp og «taper tantrum»

Renteheving og «dot plot»

Feds signaler om gangen i renten fremover, såkalt «dot plot», er ikke helt som rentebanen her hjemme. Den tar for seg medianforventningen blant medlemmene av Feds rentekomité, og har signalisert en uendret rente for hele prognoseperioden ut 2023.

– Ved forrige korsvei begynte noen av medlemmene å oppjustere sine individuelle anslag. To medlemmer til må gjøre det nå for å få en økning i medianforventningen, sier Hov i Handelsbanken.

Det tviler Magnussen i DNB Markets på at vil skje:

– Det kan være at to-tre stykker har blitt skremt av inflasjonen og tenker at renten må settes opp tidligere, men jeg tror ikke det skjer.

– Men det gir ikke nødvendigvis uttrykk for Feds samlede syn – selv om den indikerer oppgang, vil Powell kunne snakke seg rundt det, og si at det ikke er en felles policy, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Inflasjon
 3. Rentemøte
 4. Marius Gonsholt Hov
 5. DNB Markets
 6. Handelsbanken

Flere artikler

 1. Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

 2. Den amerikanske sentralbanken starter nedtrapping av krisetiltak

 3. USAs sentralbank varsler tre rentehevinger i 2022

 4. Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp

 5. Rentemøte i Fed: – Kraftige overraskelser kan gi mer uro