Jobbrapporten fra USA skuffer stort

Det ble skapt langt færre jobber i USA enn ventet forrige måned.

Publisert:

Det ble i august skapt 235.000 nye jobber utenfor landbruket i USA, noe som er mindre enn det flere økonomer hadde ventet på forhånd.

Ifølge Bloomberg forventet analytikerne 725.000 nye jobber på forhånd.

Arbeidsledigheten i USA er nå på 5,2 prosent. Blant annet fordi det foregående månedstallet ble revidert til en oppgang på 1.053.000 nye jobber, fra tidligere 943.000.

Hotell og reiseliv sviktet stort

– Dette er først og fremst en utrolig kjedelig påminnelse om at pandemien ikke er ferdig med å herje med økonomien vår, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank, til E24.

De siste seks månedene har det i snitt blitt skapt 350.000 jobber innen hotell og reiseliv hver måned, men i august gikk dennne sektoren i null, ifølge tallene fra Arbeidsdepartementet i USA.

– Det var denne sektoren man forventet at jobbene skulle komme i størst mulig grad tilbake. Det er utrolig skuffende tall, sier Martinsen.

Han peker på delta-mutasjonen av corona-viruset som grunn til at hotell og reiseliv ligger med brukket rygg.

– Augusttallet presiserer at til tross for at økonomien har åpnet opp igjen, så skal det ikke mer til enn en mutasjon, som tross alt lar seg temme av vaksinene, for at det skal gå fort og kraftig ut over økonomien, sier Swedbank-økonomen.

Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank

Delta-mutasjonen må under kontroll før sentralbanken letter på trykket

Martinsen tror den nye varianten kan gjøre at sentralbanken i USA ikke er like ivrig på å trappe ned den økonomiske støtten de for tiden sprøyter inn i den amerikanske økonomien.

– Å få de arbeidsledige tilbake i arbeid er hovedindikator for sentralbanken. Man kan si at de dårlige jobbtallene er midlertidig, siden man har sett at når man åpner opp igjen så kommer jobbene tilbake, men smitten er fortsatt høy i USA.

Ifølge en oversikt fra New York Times er smitten i USA fortsatt stigende, selv om smitten ikke øker like raskt som for en måned siden.

– I og med at smitten er høy, så kan vi få en måned eller to til med svake sysselsettingstall. Det kan gjøre at sentralbanken må se an tallene videre, og ikke tør å sette et endelig tidspunkt for nedtrappingen av støttekjøp, sier Martinsen.

Hver måned kjøper sentralbanken i USA amerikanske statsobligasjoner for 120 milliarder dollar. Ved å øke etterspørselen for amerikanske statsobligasjoner, går rentene på disse ned. Lavere rente her skal stimulere til investeringer og aktivitet i økonomien.

– Sentralbanken må være sikre på at man har kontroll på delta-mutasjonen før de tør å binde seg fullt og helt, sier Martinsen.

Tror fortsatt sentralbanken binder seg

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er mer optimistisk på vegne av økonomien i USA.

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets

– Med arbeidsledigheten nede på 5,2 prosent tror vi fortsatt det kan være nok for at sentralbanken signaliserer nedtrapping av støttekjøpene på rentemøtet senere i september, sier Magnussen.

Han påpeker også at hotell og reiseliv hadde null vekst i august, men legger vekt på at det har gått bra så langt i år likevel.

– I snitt har jobbveksten gått opp med nesten 600.000 nye jobber hver måned i år. Det er også veldig gunstig at arbeidsledigheten gikk betydelig ned i august. Den fortsatte forbedringen i arbeidsmarkedet indikerer at sentralbanken er klar til å signalisere nedtrapping av støttekjøp senere i år, sier Magnussen.

Helt greie nyheter for aksjemarkedet

– Hva har dagens jobbtall å si for aksjemarkedet?

– Markedet har absorbert dette ganske greit, jeg tror de ser dette som veldig midlertidige effekter, sier Martinsen.

Da børsene i USA åpnet morgenen etter jobbtallene kom ut, var de store indeksene ned rundt 0,2 prosent.

– Det er marginalt nedover. Aksjemarkedet skulle kanskje ønske seg fortsatt god vekst, men ikke så godt vekst at sentralbanken strammer kursen inn igjen, en såkalt Gullhår og de tre bjørnene-økonomi.

Samtidig peker Martinsen på at lønnsveksten i august var på hele 4,3 prosent, sammenlignet med lønningene i august i fjor.

– Det liker ikke aksjemarkedet, for det bærer bud om at inflasjonen er på veg opp og er et godt argument for sentralbanken å stramme inn. Samtidig er det veldig mange som ikke har blitt ansatt i tjenestesektoren, som ville blitt ansatt på lønninger lavere enn gjennomsnittet og dempet gjennomsnittet på lønnsveksten, så det er sammensatt, sier sjeføkonomen i Swedbank.

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre klare kjøpsanbefalinger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om