New Zealand kan bli første land til å heve renten

Det kan skje onsdag denne uken, i landet hvor boligmarkedet er superhett og pandemien under kontroll. Dermed ligger det an til at Norges Bank blir forbigått nesten på målstreken i å kunne bli første sentralbank i verden med renteøkning etter corona.

Testing av innbyggere i Auckland i New Zealand i februar i år. Det er registrert kun i overkant av 2.500 smittetilfeller og 26 dødsfall som følge av covid-19 i New Zealand, som har 5 millioner innbyggere, ifølge NTB.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Øystaten New Zealand har kjørt en streng corona-strategi med stengte grenser siden pandemien brøt ut i mars i fjor.

Takket være det har landet sluppet billigere unna pandemien enn de fleste andre land i verden.

Nå peker flere piler oppover i økonomien, og sentralbanken, Reserve Bank of New Zealand, har varslet at den kan komme til å heve styringsrenten på bankens rentemøte kommende uke.

Skjer det, blir New Zealand første sentralbank blant verdens industriland til å sette opp renten.

– I de fleste land som vi sammenligner oss med, er det fortsatt smitte, men på New Zealand er smitten helt tilbake, sier Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce, til E24.

– Man satte ned rentene og tok ekstraordinære tiltak da pandemien kom. Nå er det ikke lenger noen problemer og økonomien går veldig bra. Da er det bare å normalisere rentene, sier han.

Kan være starten på en normalisering

Flere norske meglerhus har tidligere spådd at Norges Bank ville være først med renteheving etter coronapandemien.

I januar i år la Handelsbanken frem prognoser som spådde at Norges Bank som første sentralbank i verden ville heve renten i mars 2022, mens Nordea Markets allerede i fjor høst kom med et lignende scenario.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets.

Men nå ligger det altså an til at Norges Bank skal bli slått av sentralbanken i New Zealand.

«Selv om rentene litt lenger ut i tid har falt noe her hjemme, så virker det fortsatt høyst trolig at Norges Bank hever på rentemøtet i september slik de varslet før sommeren. Nå virker imidlertid sentralbanken i New Zealand å snyte Norges Bank for «gleden» av å være først ute,» skrev valutatrateg Magne Østnor i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.

Les også

Nordea Markets tror Norge blir først i verden med rentehopp etter viruskrisen

Bruce sier det nå går mot normalisering i flere land, og tror dermed at en heving i New Zealand markerer et slags taktskifte.

– Den amerikanske sentralbanken har sagt i det siste at nå går ting veldig fort tilbake til normalen. Der ligger nok renteøkningene et godt stykke frem, men banken vil trappe ned verdipapirkjøpene. Man trekker tilbake de ekstreme tiltakene man satte i gang, fordi pandemien nå i mindre grad holder økonomen tilbake, sier han.

– Men deltavarianten skaper fremdeles usikkerhet. Alt tyder på at Norges Bank vil sette opp renten i september - det er ikke lenger restriksjoner som hemmer økonomien - men delta skaper noe usikkerhet.

Boligprisveksten når nye høyder

Tidligere denne måneden kom tall som viser at arbeidsmarkedet i New Zealand har tatt seg kraftig opp. I tillegg har inflasjonen økt til 3,3 prosent, noe som er høyere enn sentralbankens foretrukne intervall på mellom 1 og 3 prosent.

Likevel er det ikke 100 prosent sikkert at sentralbanken hever renten kommende uke.

Men mye tyder på det, og ikke minst boligmarkedet, som er i ferd med å bli overopphetet, skriver Reuters.

Les også

Økonomer har snudd om corona-strategien: Tror New Zealands jerngrep ville lønnet seg for Norge

Boligprisveksten har den siste tiden nådd nye høyder. I juli steg medianprisen for landet som helhet med 25 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Myndighetene har allerede forsøkt å tøyle markedet med blant annet innføring av nye skatter for eiendomsinvestorer.

Nå varsler sentralbanken innstramminger i kravene til bankenes utlånsvirksomhet.

– Reserve Bank har påpekt at den ikke ser tydelig effekt av endringene gjort så langt, sier Infometrics-økonom Brad Olsen til Reuters.

– Risikoen ved å ha en slik enorm mengde gjeld får alarmklokkene til å ringe, sier han.

Erik Bruce sier utviklingen i New Zealand har klare likheter med mange land.

– Man kan spørre seg, når vi stengte ned økonomien så kuttet vi rentene, men folk skulle ikke bruke penger, så det som gikk bra var boligmarkedet. Det har man virkelig stimulert. Når ting nå normaliseres, blir det viktig å prøve og normalisere rentene for ikke å få for hett boligmarked, sier Bruce.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. New Zealand
 2. Rente
 3. Rentemøte
 4. Norges Bank

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Verdens sentralbanker skal i ilden

 2. Sjeføkonom om Norges Bank: – Vil opp fra kriselave renter så fort som mulig

 3. Sjeføkonom: – Boligfesten er over

 4. Norges Bank venter lavere boligprisvekst

 5. Betalt innhold

  Da Olsen satt renten til 0, spådde han fall i boligprisene. Det ble skivebom.