Flere medier: Putin vil anerkjenne utbryterfylker som uavhengige

Russlands president Vladimir Putin vil anerkjenne de østukrainske regionene Donetsk og Luhansk som uavhengige stater, melder flere medier.

Publisert:

Du kan følge de siste oppdateringene i saken her.

Russlands president Vladimir Putin skal om kort tid holde en tale på russisk TV. AFP, Reuters og Bloomberg siterer kilder i Kreml på opplysningene om at Putin vil anerkjenne de opprørerkontrollerte regionene.

Han har tidligere varslet at en avgjørelse om anerkjennelse vil komme i løpet av mandagen, etter at han har vært i møte med det russiske sikkerhetsrådet tidligere i dag.

– Vi ber president Putin respektere folkeretten og Minsk-avtalene og venter at han ikke anerkjenner Donetsk og Luhansk som uavhengige regioner, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell etter et møte med EUs utenriksministre i Brussel.

– Vi er klare til å reagere som en sterk, samlet front i tilfelle han skulle bestemme seg for å gjøre det.

Borrell sier det ligger sanksjoner klare på bordet.

Macron og Scholz skuffet

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass har Russlands president Vladimir Putin informert Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz om avgjørelsen om å signere et dekret som anerkjenner uavhengigheten til utbryterregionene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina.

Macron og Scholz er skuffet over avgjørelsen om å anerkjenne separatister i Ukraina, ifølge Kreml, melder AFP.

Meldingen kom kort tid etter at EU gikk ut og uttalte at en russisk anerkjennelse av utbryterregionene i Øst-Ukraina som uavhengige, vil være et brudd på folkeretten.

EU har advart Putin mot anerkjennelsen, og lover å reagere raskt.

Publisert: