6 millioner oppsigelser i vente i Kina

Kina planlegger å kutte antall statlige ansatte med opp mot 6 millioner de neste par årene i et forsøk på å redusere overkapasitet i industrien og kutte forurensningen.

STORE KUTT: Kinesiske industrier med stor overkapsitet vil måtte ta kraftige kutt i månedene som kommer, annonserer landets myndigheter.

Wang Zhao Afp
  • NTB
Publisert: Publisert:

Nyheten kommer fra to kilder som er knyttet til den kinesiske ledelsen, men som insisterer på anonymitet, ettersom de ikke er autorisert til å snakke med mediene.

Kuttene skal skje i det som omtales som «zombieselskaper» og i sektorer der det er stor overkapasitet. Dette blir den største restruktureringen på nærmere to tiår. Mellom 2008 og 2013 førte en gjennomgang av statlige selskaper til at 28 millioner arbeidsplasser ble kuttet. Det kostet myndighetene 78 milliarder yuan i utbetalinger til fond som skulle hjelpe folk på fote igjen. Beløpet tilsvarer drøyt 100 milliarder kroner etter dagens kurs.

Industriministeren ga ikke noe umiddelbart svar da han ble spurt om en kommentar. Ministeren med ansvar for sosiale tjenester sier Kina regner med å kutte antall ansatt i kull- og stålindustrien med 1,8 millioner, men anga ingen tidsramme for dette.

Les også

Kinesiske PMI-tall på sitt laveste siden 2009

Les også

Denne investoren spår kinesisk kjempevekst

Les også

Kjendisøkonom: – Kina skremmer meg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Hva kan vi lære av Kina?

  2. – Vil ikke vare

  3. Kinas kamp for renere luft skaper bølger i råvareuniverset

  4. Annonsørinnhold

  5. Kina faller kraftig

  6. Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant