Malaysia: Norsk palmeoljeforbud kan hindre Efta-avtale

Palmeolje-nei kan skape trøbbel i forhandlingene mellom Efta og Malaysia, varsler myndighetene i det asiatiske landet.

STORPRODUSENT: Palmeoljeprodusentene i Malaysia frykter for drivstoff-forbud

Foto: WAHYUDI / AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Da Stortinget tidligere denne måneden vedtok statsbudsjettet for 2019 ba representantene samtidig regjeringen om å «utforme et helhetlig forslag til virkemidler og avgifter i biodrivstoffpolitikken for å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko både innenfor og utenfor omsetningskravet».

Rammebetingelsene skal legges frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2020, og innføres fra 1. januar 2020, heter det i vedtaket.

Les også: Norges frihandels-regnskap: Venter 44 milliarder i ekstra inntekter neste tiår

Forslaget innebærer at palmeolje som i dag brukes som råmateriale i produksjonen av biodrivstoff vil forbys. Malaysias næringsminister Theresa Kok er sterkt kritisk til et slik forslag.

IKKE FORNØYD: Næringsminister Theresa Kok mener det norske vedtaket er sterkt beklagelig

Foto: Kementerian Industri Utama

– Norges standpunkt mot palmeolje vil påvirke den bilaterale handelsrelasjonen mellom Malaysia og Efta, og vil bli et stort hinder i sluttforhandlingene mellom Efta og Malaysia, skriver ministeren i en uttalelse.

Kok skriver videre at trusselen kommer som følge av at de ikke er overbevist om at Norge har vurdert palmeoljen på en rettferdig måte. Hun forteller videre at det er et generelt problem at europeiske land tror at alle produsenter driver med avskoging og derfor ikke er bærekraftig.

– Vi ser på dette som urettferdig, og noe som går mot fri og rettferdig handel. Det er absolutt ikke noe vi vil ta lett på, fortsetter ministeren.

Malaysia er en av verdens største eksportører av palmeolje. Landet har rundt 650.000 småskala-palmeoljeprodusenter som har produksjonen som sitt levebrød, heter det i uttalelsen.

– Vi ber Norge å revurdere denne diskriminerende politikken, og vi inviterer Norges politikere til Malaysia for selv å se, og bedre forstå den bærekraftige praksisen som er kjennemerket for den malaysiske palmeoljeindustrien, avslutter ministeren.

Her kan du lese mer om

  1. Malaysia
  2. Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Næringsministeren til Malaysia – vil lære om palmeolje

  2. Norske biler kjørte med mindre palmeolje på tanken

  3. Telenor dropper stor-fusjon i Malaysia - skylder på «kompleksiteter»

  4. Annonsørinnhold

  5. SAS-sjefen sier ja til flypassasjeravgiften

  6. OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats