Importstopp av nødvendig råolje i Venezuela: Frykter oljekollaps

Venezuela har tilsynelatende sluttet å importere råolje som er nødvendig for å fortynne oljen landet selv produserer. Stemmer det, vil det være et stort sjokk for markedet, mener oljeekspert.

MANGLENDE KJØPEKRAFT: Det statlig eide oljeselskapet PDVSA sliter med økonomien. Har de ikke råd til å kjøpe utenlandsk olje, får de heller ikke solgt sin egen.

Foto: Federico Parra AFP
 • Hans Jordheim
Publisert:

Venezuela, som står for i underkant av 3 prosent av den globale oljeproduksjonen og sitter på verdens aller største reserver, produserer mindre og mindre olje.

Og nå er det en ny grunn til at varsellampene blinker: import-stopp av nødvendig lettolje.

Oljen Venezuela produserer er tung, med høy tetthet, så for å kunne selge denne videre må den først tynnes ut med lettere olje fra land som Nigeria og USA. Men de siste månedene er det registrert en dramatisk reduksjon i importen av slikt fortynningsmiddel, skriver CNBC.

Derfor er det en økende bekymring for at det statlig eide oljeselskapet Petroleos de Venezuela (PDVSA) sliter med å finansiere egen virksomhet.

Strever trolig med oljekjøp

CNBC skriver at Venezuelas råoljeimport vanligvis ligger på 100.000 fat om dagen. De siste månedene har tallet imidlertid falt til 40.000. Og siden starten av september er det ikke registrert en eneste innførsel av lettolje til Curacao, en karibisk øy nord i Venezuela, hvor PDVSA blander ut den tykke oljen før den eksporteres.

Les også

Venezuela nærmer seg mislighold av statsgjeld

– At importen tørker inn indikerer at eksporten kommer til å gjøre det samme, forklarer Matt Smith, direktør for handelsforskning i analyseselskapet ClipperData, til CNBC.

Han poengterer at det er mulig at reduksjonen skyldes noe så logisk som at oljeproduksjonen faller – noe den har gjort, i takt med de siste årenes krise i landet – men frykter altså at det signaliserer at PDVSA strever med å få kjøpt råolje.

Avisen har ikke lyktes å få en kommentar fra PDVSA.

Vil gi et et strammere marked

– Siden oljeproduksjonen faller kraftig er det selvfølgelig en økende sjanse for at eksporten reduseres. Olje er en av Venezuelas viktigste inntekstkilder, slik at lavere og raskt fallende produksjon nødvendigvis vil påvirke deres betalingsevne, forklarer oljeanalytiker Thina Saltvedt hos Nordea Markets til E24.

Venezuela står for produksjon av 2 millioner fat olje hver dag. En kraftig reduksjon vil naturligvis merkes, forteller hun.

– Lavere produksjon i Venezuela vil selvfølgelig bidra til å gjøre OPECs kuttstrategi lettere, og isolert sett gi et strammere marked, sier Saltvedt.

Olje-ekspert Dan Yergin, visestyreformann i IHS Markit, er svært bekymret over situasjonen.

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

– Det ser ut som Venezuela er på randen av kaos. Om man mister olje fra Venezuela, ville det vært et stort sjokk for markedet, sier han til CNBC.

Mer gjeld enn kontanter

Situasjonen i Venezuela har utviklet seg i alt annet enn riktig retning den siste tiden. Den politiske situasjonen er urolig og økonomien skakkjørt.

Tidligere denne uken erklærte det amerikanske kredittvurderingsselskapet Standard & Poor Venezuelas statsgjeld som misligholdt, en gjeld som er beregnet å være høyere enn de 10 milliarder dollar President Maduro har til rådighet i hard valuta.

Det internasjonale pengefondet forventer en inflasjon på 650 prosent i år og 2.300 prosent i 2018.

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Oljeproduksjonen er i fritt fall

 2. Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

 3. Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi 

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeprisen: Derfor gir Venezuela-uroen små utslag

 6. Betalt innhold

  Det er bare å venne seg til oljetankere som frakter sjøvann til USA