Franske vineksportører om toller: – Vi føler oss kapret

Publisert: Publisert:

Beslutningen om å innføre straffetoller på fransk vin vil slå tilbake på de amerikanske forbrukerne, som vil se en tydelig prisoppgang. Det vil også skade franske produsenter, siden USA er det største eksportmarkedet deres.

Det sier franske eksportører ifølge Reuters.

USA har fra før sagt at vil innføre straffetoller på 25 prosent på fransk vin, i tillegg til en rekke andre europeiske varer. Beslutningen kom etter at USA vant fram i WTO i striden om ulovlige EU-subsidier til Airbus.

– Vi føler oss kapret av disse straffetiltakene som går imot frihandel, sier Antoine Leccia, som leder foreningen for franske vineksportører, FEVS, ifølge nyhetsbyrået.

Fransk vineksport til USA var til sammen verdt omtrent én milliard dollar i fjor, tilsvarende 9,1 milliarder kroner, og rundt 20 prosent av den totale eksporten, ifølge Reuters.

De oppjusterte tollene vil jekke opp prisen mellom fem og ti dollar per vinflaske som selges i USA, og eksportører kan bli nødt til å senke prisene sine, ifølge Leccia.

Vinflasker som selges for under 30 dollar vil bli de første som rammes av tollene, siden høyere priser vil få kunder til å kjøpe billigere vin fra andre steder, sier Leccia
Les også

USA innfører straffetoll på ost, vin, fly og whisky fra EU

Publisert: