Her er E24s store «Game of Thrones»-guide til brexit

I likhet med «Game of Thrones»-universet er britisk politikk fylt med intriger, overraskende vendinger og en krise som hele tiden truer i bakgrunnen. 

OMRINGET: Statsminister Theresa May er omringet på alle fronter av politikerne i landet, uten at det er noen tydelig vei ut av brexit-kaoset.

Foto: AP
  • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Denne artikkelen er trygg for alle som ikke har startet på sesong 8.

Interessen før siste sesong av «Game of Thrones» er enorm, noe som illustreres av at HBOs servere lå nede etter mandagens sesongpremiere.

Les også: Så viktig er finansene i «Game of Thrones»

Serverne til E24 har derimot ingen problemer når siste nytt om brexit sprekker, så å si at nordmenn er like interesserte i brexit som «Game of Thrones», blir å dra strikket litt langt.

Men skiftende allianser, dolking i ryggen og paralleller til vinteren i «Game of Thrones», gjør at dramatikken som utspiller seg rundt Jerntronen slettes ikke er ulikt kaoset i britisk politikk.
Og ikke minst: utallige vendepunkt gjør det umulig å spå utfallet for både brexit og Westeros.

VINTER: Brexit er på full fart mot en hard brexit, noe som har blitt sammenlignet med den kommende vinteren i Westeros av politikere i parlamentet. På bildet er en figur av statsminister Theresa May på full fart mot et isfjell.

Foto: Yui Mok Pa Photos

Nattens konge

I parlamentet, altså Storbritannias storting, har politikerne selv trukket paralleller mellom brexit og Stark-familiens ordtak, «Winter is coming». I tillegg har Bank of England kommet med spådommer om økonomisk vinter for kongeriket, hvis de ikke får på plass en handelsavtale med EU.

– Jeg skjønner sammenligningene, de ser jo for seg et dystert utfall hvis Storbritannia ikke kommer frem til en avtale med EU, sier Siri Aas Rustad, som er forskningsleder for Institutt for fredsforskning (PRIO).

Hvis brexit først skal sammenlignes med den kommende vinteren, så kan brexit-leiren sies å ha egen Nattens konge, Jacob Rees-Mogg. Den 188 centimeter høye politikeren har vært en hærfører for EU en hard brexit, altså en utmelding av EU uten en avtale med EU.

– Nå vet vi ikke helt hva målet til Nattens konge er ennå, mens Rees-Mogg har et mål om en hard brexit. Det er en slem sammenligning, og han følges ikke av hjernedøde zombier. Men er du mot en hard brexit, så kan det oppleves som om dette skulle være Nattens konge og hans følgere.

– Og i likhet med Nattens konge er de ute etter å rive ned det etablerte.

Politikerne i Storbritannia mener at en utmelding uten en avtale med EU blir ødeleggende først, før det blir bedre etterpå.

– Det kommer til å løse seg for Storbritannia på et vis, men om det blir den beste løsningen for dem, det vet jeg ikke. Sånn sett ser det lysere ut for Westeros, hvor vi vet at våren kommer etter vinteren, sier hun.

Les også

Trump ut mot EU etter ny brexit-utsettelse

Ned Stark=David Cameron?

Storbritannias utmelding av EU kom etter folkeavstemningen i 2016, hvor 51,9 prosent stemte for å forlate EU. Det resulterte i at statsminister David Cameron, som satte i gang folkeavstemningen, endte sitt politiske liv.

Sjokket og kaoset folkeavstemningen som startet etter dette er ikke ulikt borgerkrigen etter Ned Starks henrettelse, der tidligere partifeller og alliansepartnere vendte seg mot hverandre.

– Hadde ikke Ned Stark blitt henrettet, så hadde det sannsynligvis blitt en fredeligere løsning i Westeros. På samme måte hadde det vært roligere i britisk politikk dersom det ikke ble nei til å gå ut av EU, sier hun.

Les også

Brexit skaper undring og skadefryd i tidligere kolonier

En annen sammenligning Aas Rustad trekker frem er mellom Cameron og Tywin Lannister.

– Mens Camerons politiske karriere endte med brexit-avstemningen han selv skapte, så ble Tywin drep av sin egen sønn, Tyrion. Tywin var den som fylte Tyrion med hat og frustrasjon, mens folkeavstemningen skapte så mye uro at det tok livet av Camerons politiske karriere, sier Aas Rustad.

Etter David Cameron trakk seg som statsminister, tok Theresa May over. PRIO-forskeren sammenligner May med Jamie Lannister. Mens Jamie Lannister har forlatt sin egen søster for å kjempe mot Nattens konge, så prøver May nå å samarbeide med Labour-leder Jeremy Corbyn for å unngå en hard brexit.

– På en måte blir det som at May har forlatt egne partimedlemmer som ønsker å forlate EU uten en avtale, så forlot Jamie Cercei for å kjempe for de levende.

Mesterhjernene

I likhet med spillet rundt Jerntronen, så er vanskelig å følge med på alle alliansene som råder i London.

– Begge steder er det vanskelig å se hvem som har vært i allianse med hvem før i ettertid. Et eksempel fra «Game of Thrones» er det røde bryllupet, der det først i ettertid blir veldig tydelig hvordan Tywin Lannister har trukket i trådene for å få Bolton- og Frey-familiene til å snu ryggen til Stark-familien, sier Aas Rustad.

– Men hvem som eventuelt sitter og drar i trådene i brexit, vet vi ikke.

Hun mener det er fascinerende de harde frontene i Storbritannia gjør at ingen virker i å dra i samme retning.

– Det blir litt som Stannis og Renly Baratheon, hvor begge kanskje burde kjempet mot Lannister-familien om kronen. Frontene blir i begge tilfeller så hard at selv de som står på samme side og samme parti ikke klarer å være enige.

Les også

Frykt for hard brexit – markedene er fremdeles optimistiske

Ingen klare helter

Før siste sesong av «Game of Thrones» går på lufta, er det ventet av Jon Snow eller Daenerys Targaryen går ut som series helter.

Hvem som skal skride frem og lede Storbritannia ut av EU på en trygg måte, er Aas Rustad usikker på.

Det nærmeste hun kommer er Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som har vært en pådriver for at EU skal gi Storbritannia utsettelsene de trenger for å komme til enighet.

– Det er vanskelig å peke ut en helt i Storbritannia nå. Jeg tenker jo at det går bra til slutt, og man får jo en løsning som gjør at Storbritannia kommer til å fungere som et land. Men om det blir en så god løsning som det kunne blitt, det tror jeg ikke, avslutter hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Den tyrkiske krisen kan bli enda verre i tilfelle hard brexit

  2. Trump ut mot EU etter ny brexit-utsettelse

  3. Denne grensen har blitt sentral i brexitforhandlingene: Mener den har blitt et symbol på ydmykelsen fra EU

  4. Annonsørinnhold

  5. Valutastrateg: – Drømmen om en hard brexit er død

  6. Stemte ned alle forslagene – igjen