Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

Den amerikanske sentralbanken gjorde det alle ventet, og kutter renten med 0,25 prosentpoeng.

Publisert:

Saken oppdateres ...

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, har onsdag valgt å kutte renten for tredje gang i år. Der opplyser sentralbanken i en melding.

De to forrige rentekuttene kom på møtene i juli og september.

Beslutningen ble gjort med to dissidenter som ønsket at renten skulle bli liggende uendret.

Som vanlig er rentekuttet på 0,25 prosentpoeng. Dermed legges renten i intervallet 1,5–1,75 prosent etter onsdagens møte.

Rentekuttet har vært bredt ventet av både rentemarkedet og ekspertkorpset.

Signaliserer pause i rentekuttene

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets sier dagens beslutning var akkurat som ventet.

– Beskrivelsen av økonomien var også som ventet, sier Magnussen.

I uttalelsen har Fed valgt å fjerne leddsetningen om at sentralbanken «vil gjøre det som er passende for å opprettholde veksten». Dette er en del som har vært med i hver uttalelse siden rentemøtet i juni.

– Dette med at de fjerner «act as appropriate to sustain the expansion» er en endring i guidingen som kan tyde på at de prøver å indikere at det ikke er like sannsynlig at de fortsetter med rentekutt. Og det er kanskje ikke så rart, i og med at de har kuttet tre ganger på rad, sier Magnussen.

Overraskende sterk økonomisk vekst

Han trekker samtidig frem at økonomien i landet utvikler seg relativt bra.

– Og da Powell kuttet for første gang kalte han dette en "mid cycle correction". Og når Fed har gjort noe tilsvarende tidligere så har de kuttet tre ganger. Det kan tyde på at de i hvert fall vil se an utviklingen videre før de gjør noe mer. Ellers er det jo veldig likt fra forrige gang.

Det var kun mindre endringer på de toneangivende amerikanske børsene i etterkant av rentebeslutningen. Sentralbanksjef Jerome Powell holder som vanlig en pressekonferanse klokken 19.30 onsdag kveld, som har til vane å gi større utslag på børsene.

Rentebeslutningen kommer samme dag som ferske BNP-tall fra USA viste at veksten i amerikansk økonomi var bedre enn fryktet. Den årlige BNP-veksten var på 1,9 prosent i tredje kvartal, mot forventningen på 1,6 prosent.

Meldingen fra Federal Reserve
Les også

I forkant av rentemøtet var det knyttet mest spenning til hva den amerikanske sentralbanken ville gjøre fremover

Publisert: