Taiwan kjøper jagerfly fra USA verdt 550 milliarder kroner

Taiwan har undertegnet en avtale om kjøp av F-16 jagerfly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin verdt 62 milliarder dollar, tilsvarende 551 milliarder kroner.

Taiwan har undertegnet en avtale om kjøp av F-16 jagerfly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin verdt 62 milliarder dollar.

Chiang Ying-ying / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert:

Det amerikanske forsvarsdepartementet kunngjorde kontrakten uten å opplyse om kjøperen, men en kilde med kjennskap til saken opplyser til nyhetsbyrået AFP at det er Taiwan.

Den selvstyrte øya, som Kina regner som kinesisk område, fikk i fjor grønt lys fra USA for kjøpet av nye jagerfly. Taiwan har allerede en flåte av F-16-fly som landet kjøpte i 1992.

Den nye kontrakten på ti år gjelder leveringen av 90 jagerfly og fører til en oppgradering i øyas luftforsvar, noe som er ventet å provosere Kina.

Kontrakten kunngjøres samtidig som Kina viser muskler i Hongkong med innføringen av en ny og inngripende sikkerhetslov. Det har skapt bekymring hos myndighetene på Taiwan.

Det skjer også få dager etter at USAs helseminister Alex Azar var på et historisk besøk på øya, som første amerikanske statsråd siden USA anerkjente Taiwan som en del av «ett Kina» i 1979.

Her kan du lese mer om

 1. Taiwan
 2. USA
 3. Jagerfly
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump sier han har godkjent avtale mellom Oracle og Tiktok

 2. Biden vil bruke 7.000 milliarder kroner for å gjenreise USAs økonomi

 3. USA utsetter Tiktok-forbud én uke

 4. Annonsørinnhold

 5. Microsoft har avklart mulig Tiktok-kjøp med Donald Trump

 6. Betalt innhold

  Tiktok har tatt verden med storm: Slik har selskapet gjort Trump bekymret