– IMF mener Hellas må få betydelig gjeldslette

IMF mener Europa må gi Hellas det eurosonens statsledere utelukker.

ENIGE: IMF-sjef Christine Lagarde snakker med den greske finansministeren Euclid Tsakalotos under lørdagens finanministermøte i eurosonen. IMF er enige i den greske regjeringens ønske om en gjeldssanering for Hellas.

Francois Lenoir/
Publisert:

Bare timer etter at eurosonens ledere mandag morgen kom frem til en avtale om Hellas, konkluderte det internasjonale pengefondets (IMF) eksperter at avtalen ikke er nok.

Nyhetsbyrået Reuters har sett en konfidensielle analyse som IMF oversendte regjeringene i eurosonen mandag ettermiddag.

Les også

Nå har Hellas betalt lån

– Den dramatiske svekkelsen i gjeldbetjeningsevnen peker mot en gjeldssanering i en skala som går langt utover hva som har blitt vurdert så langt og som har blitt foreslått av ESM, skriver IMF med henvisning til eurosonens permanente krisefond.
IMF mener behovet for gjeldssanering har økt på grunn av at situasjonen de to siste ukene med stengte banker har vært ødeleggende for den greske økonomien, ifølge Reuters.

Les også

Hellas avgåtte finansminister: – Vi ble lurt

Eurosonen vil ikke

Statslederne ble mandag morgen i prinsippet enige om en avtale som åpner for at ESM og IMF gir Hellas en låneramme på 86 milliarder euro mot å forplikte seg om å gjøre reformer og budsjettiltak i bytte.

Les også

Storbritannia vil ikke bidra til Hellas-pakke

Statslederne utelukker imidlertid en ren nedskrivning av den greske statsgjelden, men åpner for å forlenge løpetider og rentefrie periode på gjelden.

KRITISKE: Tysklands kansler Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble har vært kritiske med Syriza-styret i Hellas.

Markus Schreiber/

Men IMF mener ren gjeldssanering er et av alternativer eurosonen nå må vurdere.

Ifølge Reuters' gjengivelse av innholdet ser IMF for seg følgende tre scenarier for eurosonen:

1) La Hellas slippe å betjene gjelden til eurosonen i 30 år kombinert med nye lån og en svært dramatisk forlengelse av løpetiden på lånene som allerede er på over 30 år i gjennomsnitt.

2) Foreta årlige overføringer til den greske staten slik at statsbudsjettet går i hop.

3) Akseptere en stor nedskrivning av gjelden allerede nå.

Les også

Hellas avgåtte finansminister: – Vi ble lurt

Kortsiktig i Brussel

I Brussel er imidlertid politikerne opptatt av mer presserende problemstillinger.

For statslederne fortsatte mandag morgen at man skulle få på plass en kortsiktig finansiering for Hellas inntil en ny langsiktige krisepakke er fremforhandlet.

Der har finansministrene i EU blant annet diskutert hvordan denne kortsiktige lånebehovet skal ordnes. EU-land som ikke er med i eurosonen kjemper knallhardt for at de ikke skal bli tvunget til å være med på finansieringen.

På møtet klarte ikke ministrene å komme til enighet om hvordan Hellas skal løse sine kortsiktige finansieringsutfordringer inntil enn langsiktig hjelpepakke er fremforhandlet.

Les også

Nå har Hellas betalt lån

Schäuble skylder på Tsipras

Risikoen for den kortsiktige finansieringen ligger imidlertid hos Hellas, mener den mektige tyske finansministeren Wolfgang Schäuble, som også mener det vil bli veldig vanskelig å komme frem til en løsning.

Han sier, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones, etter tirsdagens finansministermøte i EU at det er folk i Tyskland, inkludert i den tyske regjeringen, som mener at det vil være best for Hellas å gå ut av eurosamarbeidet.
Schauble legger all skylden for den vanskelig situasjonen på den greske statsministeren Alexis Tsipras.
– På tross av en valgkamp fylt av ville løfter som ingen kutt, ingen reformer og ingen troika har Hellas blitt konfrontert med realitetene, sier han.

Les også

Hellas har gjeld herfra til månen - og tilbake

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Les også

Dette mister eurosonen om Hellas forsvinner

Her kan du lese mer om