Bank of England hever renten for andre gang siden 2008

Etter torsdagens renteheving åpner Bank of England for å øke renten ytterligere. 

HEVER RENTEN: Et enstemmig styre i Bank of England har torsdag valgt å heve renten. Her sentralbanksjef Mark Carney.
Publisert:

Hovedstyret i Bank of England hever renten til 0,75 prosent. Det fremkommer av rentebeslutningen som ble offentlig kjent klokken 13 torsdag.

Beslutningen var enstemmig.

Dermed overrasket sentralbanksjef Mark Carney ingen med beslutningen. I forkant mente investorene det var 90 prosent sjanse for en renteoppgang.

– Siden inflasjonsrapporten fra mai har de kortsiktige utsiktene stort sett utviklet seg i tråd med komiteens forventninger. Ferske data ser ut til å bekrefte at fallet i produksjon i første kvartal var midlertidig, og momentum har tatt seg opp i andre kvartal, skriver Bank of England i sin beslutning.

Inflasjonen var 2,4 prosent i juni, noe som er høyere enn bankens inflasjonsmål på to prosent. Banken anslår at brutto nasjonalprodukt vil vokse med 1,75 prosent i året de neste årene.

Åpner for flere rentehevinger

Det er lav og svakt fallende arbeidsledighet, og økt press i økonomien kan bidra til å holde inflasjonen over to prosent, påpeker banken.

– Pengepolitisk komité fortsetter å anerkjenne at den økonomiske utviklingen kan bli betydelig påvirket av responsen fra husholdninger, bedrifter og finansmarkeder på utviklingen knyttet til prosessen med å forlate EU, skriver Bank of England.

Banken åpner også for flere rentehevinger fremover hvis dagens økonomiske utvikling fortsetter, men sier at det i så fall vil skje gradvis.

Den britiske sentralbanken advarer også mot økt proteksjonisme, etter at USA har lagt toll på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar.

Andre heving siden 2008

– Utsikter til videre eskalering av handelsproteksjonisme – spesielt hvis bedrifter og forbrukeres tillit og finansieringsforholdene forverres betydelig – kan svekke utsiktene globalt ytterligere, skriver banken i en inflasjonsrapport som legges frem samtidig med renteavgjørelsen torsdag.

Banken har justert ned global vekst siden forrige rapport i mai, på grunn av strammere finansiering og noen direkte effekter av høyere toll på handelsvarer.

Sist gang den britiske renten ble hevet var i november 2017, før den tid må man tilbake til før finanskrisen for å finne en oppgang i renten. I 2008 begynte sentralbanken å senke renten, og i mars 2009 var rentenivået nede i 0,5 prosent. Dermed setter beslutningen torsdag renten til sitt høyeste nivå siden 2009.

Les også

– Et sjokk hvis de ikke hever

Les også

I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen

Les også

– Litt freidig av britene

Publisert:

Her kan du lese mer om