Nepotisme-anklager mot Le Pen-motstander får investorer til å skjelve

Dersom Marine Le Pen blir Frankrikes nye president vil det påvirke markedet «veldig, veldig negativt», mener valutastrateg. Nå er hennes vinnersjanser styrket.

FÅR INVESTORENE TIL Å SKJELVE: Presidentkandidat Marine Le Pen for franske Front National ønsker å trekke Frankrike ut av eurosamarbeidet, og vil ha folkeavstemning om landets EU-medlemskap. Frykten for at kandidaten på ytre høyre skal vinne har ført til høyere rente på franske statsobligasjoner.

Michel Euler AP
Publisert:,

Valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea mener det er påfallende at rentene på statsobligasjoner i Frankrike, Spania og Italia skyter i været, samtidig som de tyske rentene faller. Hun mener forklaringen kan ligge i utviklingen i det franske presidentvalget.

Presidentkandidat François Fillon for Det konservative partiet kjemper i disse dager for sitt politiske liv. Det skjer etter anklager om at han har gitt fiktive, men godt betalte jobber til tre av sine familiemedlemmer.

Les også

Vurderer Frankfurt som nytt finanssentrum

Politiet etterforsker nå om hans kone og to av hans fem barn har fått slike stillinger av den tidligere statsministeren, skriver The Guardian.

Fillon har avvist anklagene. I en pressekonferanse mandag gjorde han det klart at han ikke ønsker å trekke seg fra presidentvalget.

– Usikkerheten rundt presidentvalget har økt etter anklagene, sier Borgen Gjerde til E24.

Sender investorene til trygg, tysk havn

Hun trekker samtidig frem at Front National, med leder Marine Le Pen i spissen, har stadfestet at de ønsker å trekke Frankrike ut av euroen. Samtidig har partilederen varslet en folkeavstemning om Frankrikes EU-medlemskap dersom hun blir landets neste president.

– Det skaper en frykt for at euroen kan opphøre. I et slikt scenario vil tyske statsobligasjoner være det tryggeste alternativet. Da faller rentene på tyske statsobligasjoner, mens de stiger i Søreuropeiske land, sier valutastrateg Borgen Gjerde.

Hun viser til at dette har sammenheng med at den tyske økonomien er sterkere enn i de andre landene i Eurosonen.

Les også

Her er Le Pens plan for Frankrike: – EUs fremtid har aldri sett mer usikker ut

– De har en mye bedre budsjettbalanse. De går med overskudd, og har en mer bærekraftig gjeld. Dersom man går tilbake til nasjonale valutakurser, så kan det bli vanskelig for Søreuropeiske land å betjene gjelden.

KJEMPER FOR SITT POLITISKE LIV: Den franske presidentkandidaten må svare François Fillon må svarer for alvorlige nepotismeanklager mandag. Under pressekonferansen fremholdt han at han ikke har noe å skjule, og at han ikke vil trekke seg som kandidat.

Christophe Ena AP

Vil være negativt for Norge

På spørsmål om hvordan en mulig Le Pen-seier vil påvirke markedet, er hun klokkeklar:

– Det vil påvirke markedet veldig, veldig negativt, fordi hun ønsker å ta Frankrike ut av Eurosamarbeidet.

Frankrike var i sin tid den største pådriveren for å innføre valutaen.

– Dersom de plutselig går tilbake til franske Franc vil det stilles store spørsmål ved Eurosamarbeidet. Som investor ønsker du ikke å holde aktiva i en valutakurs som vil opphøre, sier hun og tilføyer:
– Det vil ikke bare påvirke Europa, men hele det globale finansmarkedet. Euroen er den nest mest brukte valutaen i verden.

Det vil heller ikke være bra for Norge.

– Når aksjemarkedene i verden faller, vil det også føre til kraftige svingninger her hjemme. EU er også Norges største handelspartner. Alt som er negativt for EU er negativt for oss også, sier Borgen Gjerde.

Her kan du lese mer om