Åpner for EU-avstemning på Island

Island vil kunne holde en folkeavstemning om EU hvis de pågående regjeringsforhandlingene lykkes, mener lederen for ett av partiene som deltar.

NYTT EU-LAND? Det islandske flagget pryder en butikk i Reykjavik. Spørsmålet om Island skal holde EU-avstemning, har vært en av de vanskeligste punktene i de pågående regjeringsforhandlingene.

Foto: Frank Augstein AP
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Ifølge Ottarr Proppe, leder for sentrum-høyrepartiet Lys framtid, har de tre partiene nærmet seg hverandre når det gjelder vanskelige spørsmål som fiskeripolitikken og Islands forhold til EU.

– Vi har nådd en viss enighet om ideer, deriblant denne, sier Proppe med referanse til Islands medlemskapsforhandlinger med EU.

Trakk søknaden

Det var etter det økonomiske sammenbruddet i 2008 at Island besluttet å søke om EU-medlemskap. Men i 2015 trakk Island sin EU-søknad.

Daværende utenriksminister forklarte dette med at Islands interesser ble bedre ivaretatt utenfor EU.

Men ting har endret seg, både på Island og i EU.

Målinger viser at et flertall av islendingene er imot EU-medlemskap, samtidig som et flertall ønsker en folkeavstemning.

Island har til dels lykkes i å rydde opp etter finanskrisen i 2008, blant annet ved å la banker gå konkurs og innføre kapitalkontroll, noe som er mulig fordi landet har sin egen valuta.

En av de viktige EU-sakene for landet er fiskekvoter. Britiske fiskere øynet håp om å kunne ha britiske farvann for seg selv da det ble stemt for brexit, ifølge The Guardian. Akkurat hvordan britenes fiskekvoter blir, i både egne og andres farvann, etter brexit er ikke ennå klart.

De tre partiene

Lys framtid er ett av tre partier som nå forsøker å bli enige om et felles grunnlag for en borgerlig trepartiregjering på Island. De to andre er Selvstendighetspartiet og Fornyelsespartiet. Det er andre gang at de tre partiene forsøker å danne regjering etter at valget 29. oktober endte uten en klar vinner.

Partiene oppga sitt første forsøk i midten av november, deretter gikk stafettpinnen videre til det grønne Venstrebevegelsen – de grønne. Heller ikke de lyktes, dermed var det Piratpartiets tur i begynnelsen av desember. Ti dager senere ga også Piratpartiet opp.

Om det blir folkeavstemning om EU-medlemsskap, er det lite trolig at søknaden vil bli sendt inn før om flere år.

Les også

Disse hendelsene vil prege verdensøkonomien i 2017

Les også

Tror på euro-exit for flere land

Les også

May ber britene stå sammen før brexit

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Island

Flere artikler

  1. Corbyn vil ha mistillitsforslag for å unngå hard brexit

  2. Dette mener britene om brexit-alternativene

  3. Labour vil støtte en ny folkeavstemning om brexit

  4. Annonsørinnhold

  5. – Tungt ansvar på hver og en av oss

  6. Eksperter tror brexit-planen vrakes i dag: Dette kan skje videre