Sveits holder folkeavstemning om svenske kampfly

Det ble et knapt nei i lørdagens folkeavstemningen om hvorvidt Sveits skal gå til anskaffelse av 22 svenske Gripen-kampfly.

FOLKET BESTEMMER: Plakaten på sentralstasjonen i Zürich skal overbevise sveitsiske velgere om å si nei til innkjøp av Gripen-flyene
Publisert:

Rundt 52 prosent av velgerne har stemt nei til innkjøpet, viser en prognose.

– Nå er det i praksis klart, Gripen vi ikke bli kjøpt inn, sier Claude Longchamp ved meningsmålingsinstituttet GFS Bern til den sveitsiske TV-kanalen SRF.

I Sverige følges avstemningen nøye ettersom den kan få stor betydning for den svenske regjeringen og Saab, som produserer Gripen-flyene.

Hvis Saab ikke greier å selge jagerflyene til Sveits og flere andre land, vil produksjonskostnadene gå opp, og den svenske regjeringen vil måtte betale en betydelig høyere pris for de 70 Gripen-flyene den har bestilt.

Innkjøpet vil koste Sveits over 20 milliarder kroner, og der handler debatten mest om det offentlige bør satse på militæret eller på skole og velferd.

Les også:

Sveitsisk bank risikerer milliardbot i USASveits verdens dyreste landAustralia bestiller flere F-35Brasil storhandler svenske jagerfly

Publisert: