- Flere meglere gjorde som meg

Alt i november ble Société Générale advart mot at megleren Jérome Kerviel hadde gått ut over sine fullmakter, men banken lot det passere.

  • Aftenpostens korrespondent ALF OLE ASK Brussel
Publisert:

I går ble den 31 år gamle tidligere megleren i Société Générale, Jérome Kerviel, formelt siktet for å ha svindlet banken for nær 40 milliarder kroner (4.9 milliarder euro.) Han risikerer inntil syv års fengsel. Han ble varetektsfengslet, men sluppet ut av arresten mandag kveld.
Politiet har så langt ikke funnet grunn til å tro at flere var med på svindelen, og de bekrefter at Kerviel ikke har hatt personlig vinning av svindelen.
Jérome Kerviel, som har tilstått svindelen, skal i sine forklaringer ha fortalt politiet at han langtfra var den eneste som gikk ut over sine fullmakter. Det var vanlig blant meglere, men ingen i det samme omfanget som 31-åringen.
Kerviel hadde anledning til å handle såkalte futures for 20 millioner euro (rundt 160 mill. kr). Det er påstått at han hadde tatt posisjoner for 400 milliarder kroner.
Alt i november fikk Société Générale melding fra derivatbørsen Eurex om at Kerviel måtte ha gått ut over sine fullmakter. På det tidspunktet skal han ha blitt konfrontert med dette. Han viste da til at handlene hans var sikret. Det viste seg å være forfalskninger.
Startet i 2005

Statsadvokat Jean-Claude Marin, som leder etterforskningen mot Kerviel, sa i går at så tidlig som i 2005 hadde megleren gjort ikke godkjente handler. - Steg for steg tok han nye spekulative posisjoner. Og det skal sies at mange av hans operasjoner også ga banken betydelig fortjeneste, sa Marin til franske medier i går.
I avhør skal Kerviel ha sagt at fordi han tjente penger, godtok banken at han og andre meglere gikk ut over fullmaktene. Men han innrømmer at de posisjonene han tok i begynnelsen av 2008 var av en helt annen størrelse.
Ifølge andre etterforskere som er sitert i franske medier, hadde Kerviel ved årsslutt i 2007 avsluttet handler som hadde gitt banken en gevinst på 55 millioner euro (440 mill. kr). Han skal ha sagt at han dermed regnet med å få full bonus for 2007, som ville vært 300 000 euro.
Siktelsen mot 31-åringen omfatter svindel, brudd på fullmakter, datakriminalitet og forfalskning.
Flere punkter

Men flere av opplysningene som nå kommer frem, setter bankens eget kontrollapparat i et merkelig lys. Det reises stadig spørsmål om banken forsøker å legge et røykteppe over en enda verre skandale.
Tilliten til banken er tynnslitt. Société Générale-aksjen sank 5,28 prosent på Paris-børsen i går.
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, ventes å reise spørsmålet om å styrke risikokontrollen i verdens banksystem, når han i dag møter regjeringssjefene i Storbritannia, Tyskland og Italia i London. Finanskrisen står på dagsordenen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Sjefene lukket øynene

  2. - Hadde betydelige familieproblemer

  3. Kerviel siktet for svindel

  4. Société Générale-sjefene kan få fyken

  5. - Har ikke tatt en cent