Kina tar grep etter at pest har gitt svinedyr gris

I Kina er svin en viktig del av kostholdet. Men det siste året har den afrikanske svinepesten ført til massedød og skyhøye priser på kjøttet.

Mark Schiefelbein / AP
 • André Haugen
Publisert:

Nå skal myndighetene ta grep for å øke produksjonen av svin, hindre spredning av sykdommen og ruste opp gårder for å sikre tilbud og stabilisere prisene, ifølge AP.

Prisen på svinekjøtt hadde i august økt med 46,7 prosent fra året før, og sto for 1,08 prosentpoeng av konsumprisindeksens oppgang på 2,8 prosent, ifølge tall fra Kinas statistikkbyrå.

Halvparten av verdens griser

Den kraftige prisstigningen rammer innbyggerne hardt, ettersom svin utgjør mer enn 60 prosent av kjøttforbruket i landet. Landet produserer rundt halvparten av verdens griser.

Blant tiltakene myndighetene nå iverksetter er subsidier på opptil 5 millioner yuan, tilsvarende 6,3 millioner kroner, som skal gå til store svinegårder.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men gir blødninger og feber hos svin. Dyrene dør som regel innen få dager.

200 millioner dyr kan dø

Nylig ble det kjent at pesten har spredd seg til Filippinene. Det er nå det niende landet i Asia som er rammet, etter utbrudd i Russland, Kina, Mongolia, Nord-Korea, Vietnam, Kambodsja, Laos og Burma.

Også EU-landene Bulgaria og Romania sliter med utbrudd, og har måttet avlive nesten 10 prosent av besetningen, ifølge NTB.

Det er likevel langt mindre alvorlig enn for Kina, hvor det ifølge nederlandske Rabobank er ventet at 200 millioner av landets tidligere 500 millioner griser vil dø eller måtte nødslaktes, skriver Fokus.

Grisedøden vekker symbolsk uroLes meldingen fra Kinas statistikkbyråSvinefeber-utbrudd i flere EU-landChina to boost pork output as swine fever drives up prices

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Gris
 3. Kjøtt
 4. Inflasjon

Flere artikler

 1. Virusutbrudd gir økt inflasjon i Kina

 2. Wuhan-viruset rammer selskaper over hele verden

 3. Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

 4. Annonsørinnhold

 5. OECD nedjusterer global vekst etter virusutbruddet

 6. Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering