Trump vurderer sanksjoner for å stoppe russisk gassledning til Europa

Kontroversielle Nord Stream 2, som skal frakte gass fra Russland til Europa, var igjen tema i Det hvite hus da den polske presidenten var på besøk

President Donald J. Trump og den polske presidenten Andrzej Duda onsdag.

Foto: Zach Gibson EPA
 • Eirik Amb Nysveen
 • Erik Bucher Johannessen
Publisert:

USAs president Donald Trump uttalte onsdag at han fortsatt vurderer å bruke sanksjoner for å blokkere gassledningen Nord Stream 2 mellom Russland og Tyskland, skriver CNBC.

Uttalelsene kom i forbindelse med at den polske presidenten Andrzej Duda var på besøk i Det hvite hus.

Mener Tyskland blir for avhengige

– Vi beskytter Tyskland mot Russland, og Russland får milliarder av dollar fra Tyskland, sa presidenten med henvisning til tysk betaling for russisk gass, ifølge Bloomberg.

Trump mener også at Tyskland vil bli «gissel» for russisk energieksport, skriver Ritzau.

Nord Stream 2 skal etter planen transportere 55 milliarder kubikkmeter naturgass i året, hvilket er nok til å forsyne 26 millioner europeiske hjem – og stå ferdig i løpet av året.

Gassledningen vil øke tilstrømningen av russisk naturgass til Tyskland. USA, sammen med flere europeiske land, frykter at Russland dermed kan oppnå større makt og innflytelse i Europa.

Foto: Gazprom/Nord Stream

Vil eksportere mer fra USA

De amerikanske senatorene Ted Cruz (R) og Jeanne Shaheen (D) lanserte forrige måned et lovforslag som vil ilegge sanksjoner på skip som brukes i byggingen av Nord Stream 2. Det kommer etter at energiminister Rick Perry i mai varslet at det kunne vente sanksjoner mot selskaper som jobber med rørledningen.

Trump-administrasjonen ønsker samtidig å erstatte russisk gasseksport til Europa med amerikansk eksport av flytende naturgass (LNG).

Fem lærdommer fra Trumps fastfood-middag

Polen har vært blant de europeiske landene som har vært mest kritiske til Nord Stream 2. Myndighetene i landet har derfor inngått avtaler om kjøp av amerikansk LNG i et forsøk på å bli mindre avhengig av russisk gass.

Andre europeiske ledere har dog i mange år sett seg lei av at USA blander seg inn i europeiske interne anliggende, og i juni 2017 gjorde tyske- og østerrikske myndigheter i en felles uttalelse klart at det ville ha svært negativ innvirkning på forholdet USA og Europa mellom, dersom amerikanerne blander seg inn.

– Europas energiforsyning er en problemstilling for Europa, ikke USA, het det i den felles uttalelsen.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Russland
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  EU-topp vil stoppe russisk gassledning

 2. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer

 3. Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

 4. Annonsørinnhold

 5. Senatet stiller seg bak sanksjoner mot Nord Stream 2-selskaper

 6. Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner