Brasil kan få ny pensjonsreform – porteføljeforvalter ser stor oppside

Kun én avstemming gjenstår før Brasil kan få ny pensjonsreform. Den gir håp om økt vekst i landet som lenge har slitt med et voldsomt budsjettunderskudd.

DEMONSTRASJONER: Fagorganiserte og aktivister har demonstrert mot det som trolig blir Brasils nye pensjonsreform, og mener den vil frata millioner av mennesker pensjonsytelser. Men aksjemarkedene jubler.

Foto: Nelson Almeida AFP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

En lenge ventet pensjonsreform i Sør-Amerikas største økonomi, Brasil, tok forrige uke et nytt og avgjørende skritt mot å bli vedtatt. Kongressen, med et overbevisende flertall, stemte for å innføre den, etter flere måneder med politisk famling.

Reformen er et sårt tiltrengt grep i arbeidet med å få kontroll over Brasils enorme budsjettunderskudd.

Målet er å spare staten for utgifter på 250 milliarder dollar over de neste ti årene, skriver Financial Times.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) vil Brasils statsgjeld utgjøre 90 prosent av landets bruttonasjonalprodukt innen utgangen av året, skriver avisen.

Årsveksten er revidert ned, og økonomer spår at den vil ende på mindre en ett prosent.

Men pensjonsreformen – som fortsatt må godkjennes også i Senatet – øyner håp om at utviklingen kan snu.

– Linken mellom godkjenning av pensjonsreformen og vekst er ikke direkte, men er åpenbart viktig, sier markedsanalytiker Ana Carla Abrão ved konsulentfirmaet Oliver Wyman til Financial Times.

– Godkjenning betyr at vi stopper å bevege oss mot kanten av stupet og at det er mulighet for å endre retning og tegne opp en ny kurs, sier hun.

Drevet frem uten presidenten

Pensjonsreformen blir sett på som en test for hvorvidt Brasils relativt nyvalgte president Jair Bolsonaro kan klare å få gjennom sin økonomiske agenda, som innebærer fjerning av restriksjoner på næringslivet, og privatisering.

Men reformen har blitt drevet gjennom uten store bidrag fra den sittende presidenten, påpeker porteføljeforvalter Erlend Fredriksen i DNB-fondet DNB Global Emerging Markets.

Les på E24+

To historier om Hydro: Norsk stolthet eller skam i Brasil?

Fondet er overvektet Brasil, og Fredriksen følger landet tett.

Han forteller at det er speaker i Huset, Rodrigo Maia, som egentlig har drevet frem reformen, mens høyrevridde Bolsonaro ikke i like stor grad har vært med på å bygge koalisjonen.

– Det som er positivt er at man får gjennom en så viktig reform uten nevneverdig hjelp fra presidenten. Det viser at Brasil ser viktigheten av reformen, og at landet er i stand til å få gjennom ting, sier Fredriksen til E24.

Investorenes tro på Brasil har økt den siste tiden, men nå er det store spørsmålet hva som skjer videre.

– Brasil er et land som er tungvint å investere i på grunn av et kompleks skattesystem. Får man forenklet det, vil det gjøre ting lettere, sier Fredriksen.

Ser stor oppside

Han sier pensjonsreformen «var første hinder og et godt steg på veien», men at mye endrer seg fort i politikken.

Han og de to andre forvalterne i DNB Global Emerging Markets gjør hele tiden løpende vurderinger av landene de er investert i. Fredriksen tror at ettersom brasilianske politikere klarte å gjennomføre dette på «en såpass overbevisende måte», så kan man klare å gjøre andre endringer.

– Jeg tror mange sitter på gjerdet når det gjelder Brasil. Man ser hvordan det har gått tidligere og at løfter ikke har blitt innfridd, sier Fredriksen, og mener at det nå kanskje er i ferd med å snu.

Han sier at han ser en stor oppside i Brasil, til tross for at vekstanslagene er nedjustert for i år og neste år.

– Det er godt gjort at man nå har klart å bygge en koalisjon og klart å ta nødvendige grep, sier Fredriksen.

Reagerte med oppgang

Les også

Brasil vil privatisere inntil 100 selskaper

Aksjemarkedet har steget siden det ble klart at reformen kunne komme til å gå gjennom. Da det ble kjent at Kongressen hadde gitt sin godkjenning onsdag i forrige uke, endte Sao Paulo-børsen opp 1,23 prosent, ifølge Reuters. Mens brasilianske real styrket seg kraftig mot dollaren.

Fredriksen sier markedene i stor grad har priset inn godkjenning av reformen, slik at de nå preges av en mer avventende stemning. At også staten holder på å selge seg ut av mange selskaper, som en del av en lovet privatisering, har bidratt til å holde aksjeoppgangen tilbake ved å stjele en del av likviditeten ut av markedet. Men DNB-forvalteren er positiv til at aksjemarkedet skal videre opp.

Han sier Brasil, sammenlignet med andre fremvoksende markeder, har «en positiv dynamikk med stor oppside».

– Du finner ikke så mange andre land som har det. Og det er grunnen til at vi har vært overvektet Brasil, sier han.

Demonstrerte mot reformen

Brasil er et viktig samarbeidsland for Norge, og flere store norske selskaper, deriblant Equinor, Yara og Hydro, satser tungt der. I næringslivet og i markedene var Bolsonaro en favoritt til presidentembetet – og børsene steg kraftig etter valget – mens han blant arbeiderklassen er langt mindre populær.

Les også

Equinor om Brasil-valget: – En situasjon vi følger nøye med på

Det har vært store demonstrasjoner mot pensjonsreformen, som flere har fryktet vil frata millioner av mennesker pensjonsytelser.

Reformen innfører en nedre pensjonsalder på 65 år for menn og 62 år for kvinner. Brasilianere har frem til nå kunnet pensjonere seg når de har deltatt i arbeidslivet et minimum antall – mellom 30 og 35 – år.

Målet med pensjonsreformen er å få opp pensjonsalderen og forlenge antall år en innbygger må jobbe for å kunne oppnå kravet om pensjonsfordeler.

Håpet er at reformen vil øke andelen yrkesaktive i landet.

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Full stans i norsk Amazonas-støtte

  2. Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen

  3. Investorer som Storebrand og KLP ut mot Brasils avskoging: – Vi er dypt bekymret

  4. Annonsørinnhold

  5. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

  6. Equinor gikk på lisens-nederlag i Brasil: Bød 2,8 milliarder – vant ingenting