Har gryteklare brexit-avtaler dersom britene krasjer ut av EU

Regjeringen har forhandlet frem avtaler med Storbritannia som skal gi en sømløs overgang for handel og bevegelser mellom landene, også dersom britene bryter ut av EU uten en avtale 29. mars. 

GRYTEKLAR: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier til E24 at Norge lenge har vært i forhandlinger, og har mer eller mindre ferdige avtaler, som er klare til å signeres ved en hard brexit.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Storbritannia står i dag for nesten en fjerdedel av all eksport fra Norge, og de er med det vår viktigste handelspartner. Å ha klare handelsavtaler mellom Norge og Storbritannia, dersom britene forlater uten en avtale med EU, har derfor vært jobbet med i lang tid.

– Vi har en avtale som er ferdig dersom blir en avtale mellom Storbritannia og EU og vi har en tilsvarende avtale dersom det blir en «no-deal»-situasjon. Intensjonen er å få en sømløs overgang, uansett utfall. Vi er i sluttfasen med å ferdigstille avtalene, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) til E24.

Veldig mange av avtalene kan ikke signeres før britene formelt forlater EU.

– For finansmarkedet er vi så å si klare med en avtale. Det samme gjelder lufttransport, slik at flyene fortsetter å gå for alle nordmenn som skal på fotballkamp, for eksempel.

Det samme gjelder maritim transport og varer, alle disse tingene er viktig for næringslivet og for norske borgere, sier Søreide.

Les også: May til parlamentet: Utelukker ikke brexit uten avtale

Fortsetter som før

I dag bor det om lag 20.000 nordmenn i Storbritannia og 15.000 briter i Norge. De trenger ikke å uroe seg, ifølge utenriksministeren.

– Arbeids- og oppholdstillatelsene fortsetter som i dag, også ved en hard brexit. For oss var noe av det viktigste først å ta fatt på borgernes rettigheter, sier Søreide.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvorfor styrket pundet seg på brexit-kaos?

Søreide opplyser at justisdepartementet jobber med en lovproposisjon, som skal sørge for at vi kan innføre forskrifter og midlertidige lover på områder der de mener det er behov, slik at de kan hastebehandle saker.

INFORMASJON: Næringslivsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at det er vanskelig å si eksakt hvordan Norges handelsforbindelser vil bli med EU når britene forlater unionen, men at regjeringen har mye informasjon på nettsidene sine, som er rettet mot enkeltsektorene.

Foto: Ned Alley NTB scanpix

Britene med sterke norske interesser

Næringslivets stemning før brexit beskrives som smått nervøs men likevel kontrollert, av næringslivsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han sier at ingen vet akkurat hvordan handelsforbindelsene med Storbritannia blir etter brexit.

– Men vi vet hvordan vi skal gå frem for å skape best mulig handelsforbindelser. Fra britenes side så er det et sterkt ønske om at man skal ha best mulig handelsforbindelser i fremtiden.

Les også

Flere uromomenter for britisk økonomi enn brexit

Olje og gass står for 86 prosent av eksporten fra Norge til Storbritannia her har Norge har allerede i dag egne avtaler med britene.

– Gass er sannsynligvis ikke en stor utfordring, fordi britene så avhengig av norsk gass. Men vi har for eksempel en veldig sterk maritim tilstedeværelse i Storbritannia, og særlig for tjenestesektoren er det noen utfordringer med en hard brexit, som vi for forsøker å adressere. Dette gjør vi ikke alene, men sammen med britiske myndigheter, sier han.

Ministeren oppfordrer næringslivet og organisasjonene om å oppsøke informasjon aktivt selv, og skreddersy informasjonen til sine målgrupper.

– Vi har blant annet en detaljert oversikt på Regjeringen.no om brexit, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Norge i samtaler om egne brexit-avtaler

  2. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

  3. Betalt innhold

    Regjeringen gjør forberedelser for «hard brexit»

  4. Annonsørinnhold

  5. Klokken tikker mot brexit – håper å sikre fisken

  6. «Hard brexit» kan gi full fly-stopp til Storbritannia