Britiske eiendomsfond har låst 288 milliarder: Nå får ikke folk tatt ut pengene sine

Seks britiske boliginvesteringsfond har låst investorene fast i fondet.

BREXIT-STOPP: Etter brexit-avstemmingen har seks britiske eiendomsfond låst pengene i fondet.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Utmeldingsresultatet av folkeavstemningen i Storbritannia 23. juni har satt et støkk i boliginvestorene i Storbritannia.

Såpass mange ønsker å selge seg ut av posisjoner i eiendomsinvesteringsfond, at seks fond har midlertidig stengt adgangen til å selge seg ut. Det gjelder blant andre Henderson Global Investors og Columbia Threadneedle.

Verdiene som er låst i fondene tilsvarer 25 milliarder pund, eller 288 milliarder norske kroner, etter dagens kurs, ifølge Financial Times.

– Minst halvparten av eiendomsfondsektoren er stillestående. Brexit har åpenbart gitt et enkemannsstøt innen det kommersielle næringseiendomsmarkedet, noe som kan moderere seg over tid, sier senioranalytiker innen eiendomsinvesteringer hos Hargreaves Lansdown til FT.com.

– Slår ut klausuler

Karl Oscar Strøm i Pareto sier sperren kan sammenlignes med når Oslo Børs pauser handelen av aksjer som faller plutselig og kraftig.

Les også

Danskene kaller det «vanvittig»: Flere og flere stater får betalt for å låne penger

– Da sjekker man informasjon i markedet, og det hender handelen kan være stanset lenge, før det kommer en melding. Det er sånn markedet fungerer, sier han til E24.

– Her har det vært et bratt verdifall for de underliggende verdipapirer som følge av en brexit. Det er kanskje litt for mange som samtidig tenker at de skal selge seg ut av britisk eiendom. [ ...] Effekten blir litt av den samme som man så under finanskrisen i enkelte fond.

– Hvis man eksempelvis har et fond på to milliarder, og investorer tilsvarende ti prosent av fondsverdien ønsker å innløse, må man selge for 200 millioner den dagen. Det går ikke. I slike tilfeller slår det ut klausuler som ligger i fondets prospekter med liten skrift, sier Strøm.

– Varer ikke lenge

Strøm peker på at flere store leietagere av næringseiendom har varslet utflagging, dersom aktørene ikke kan fortsette å tilby finansielle tjenester til EU uten ekstra avgifter.

Det gjelder Goldman Sachs, Citigroup og Morgan Stanley, som allerede søkt om lisenser andre steder i Europa for å gjøre det mulig å flytte.

Les også

Britisk næringsliv frykter fremtiden

Sist ut med å varsle utflagging, er bankgiganten JP Morgan.

– Finanssektoren er spesielt stor i det britiske eiendomsmarkedet, og det vil føre til et press nedover i markedet, med økt ledighet innen næringseiendom.

Strøm tror innløsningstoppen er relativt forbigående.

– Slike ting varer ikke særlig lenge, men man må få tid til å omsette de underliggende verdiene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Goldman Sachs
  4. Morgan Stanley

Flere artikler

  1. Investorene rømmer britiske fond

  2. Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

  3. Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul

  4. Største kapitalflukt fra Storbritannia siden finanskrisen

  5. Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»