Tyrkias inflasjon hoppet til det høyeste nivået på 20 år

Og det verre skal det bli, skriver Bloomberg.

Folk ser på valutakurser utenfor et vekslingskontor i Ankara, Tyrkia, 23. februar 2022.
Publisert:

Tyrkias inflasjon hoppet i februar til det høyeste nivået på 20 år. Det skriver Bloomberg.

Forbrukerprisene steg med en årlig rate på 54,4 prosent, opp fra 48,7 prosent i januar. Månedlig inflasjon var 4,8 prosent, høyere enn forventningen på 3,75 prosent.

Prisstigningen er drevet av den svake tyrkiske liraen og kraftig stigning i mat- og energipriser, skriver Bloomberg.

Produsentprisene steg med 7,8 prosent gjennom februar og årlig inflasjon hoppet til 105 prosent, verste måleing siden 1995. Økningen i produsentpriser vil presse forbrukerprisene ytterligere opp, ifølge Bloomberg.

I tillegg vil Russlands invasjon av Ukraina bare øke problemene med globale oljepriser som er godt over politikernes forventninger for året.

Torsdag formiddag stiger oljeprisen til 118 dollar fatet, og snuste i morgentimene på 120 dollar-grensen.

Valutakrise

Tyrkia har vært i en valuta- og inflasjonskrise det siste året.

President Erdogan er kjent som en sterk motstander mot høye renter, som han mener gir høyere inflasjon. Men økonomer er uenige og mener det er motsatt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Presidenten har derfor tatt til orde for at sentralbanken skal senke rentene i møte med inflasjonsutfordringene i landet. Sentralbanksjefer har blant annet fått sparken, og i september bøyde sentralbanken av for presset fra Erdogan.

Den utradisjonelle taktikken med rentekutt ser derimot ikke ut til å ha hatt den ønskede effekten. Folk i Tyrkia har fått mindre å rutte med på grunn av prisveksten, og landets valuta har stupt.

Sparket sjefen for Tyrkias statistikkbyrå

Sait Erdal Dincer fikk bare 10 måneder i sjefsstolen til Tyrkias statistikkbyrå TyrkStat.

Ifølge tyrkiske medier skal statistikksjefen og president Recep Tayyip Erdogan ha vært uenige om Tyrkias inflasjonstall, og i slutten av januar fikk han sparken.

Ifølge Financial Times har TyrkStat vært under hardt press fra opposisjonspartier, som har anklaget byrået for å ha manipulert inflasjonstallene til å vise en kunstig svak prisvekst. Statistikksjef Dincer har tidligere nektet for dette.

Les også

Erdogan sparker sjefen for Tyrkias statistikkbyrå

Publisert: