Den amerikanske sentralbanken hever renten med 0,25 prosentpoeng: – Vi har mer jobb å gjøre

Den amerikanske sentralbanken (Fed) senker tempoet på rentehevingene, men Fed-sjef Jerome Powell advarer mot å senke skuldrene.

Publisert:

Fed kjørte en aggressiv og har linje på slutten av fjoråret, og hevet renten med 0,75 prosent tre ganger, og 0,5 prosent i november.

Etter rentemøtet som har pågått i går og i dag har sentralbanken valgt å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed senker de tempoet på hevingene.

Styringsrentene er nå 4,5–4,75 i USA.

Klokken 20.30 holder Fed-sjef Jerome Powell pressekonferanse.

– Mine kollegaer forstår de tøffe tidene høy inflasjon forårsaker, sier han, og forklarer at de ønsker å få prisveksten ned til et håndterlig nivå så fort som mulig.

– Men vi har mer jobb å gjøre, sier Fed-sjefen.

Jerome Powell under pressekonferansen onsdag.

Må tøyle inflasjonen

Rentekomiteen understreker at de er svært forberedt på å justere den nåværende kursen, og at det er risiko for at inflasjonen kan stige på nytt.

– Komiteen er svært bestemte på å få inflasjonen tilbake til toprosentsmålet, skriver rentekomiteen i sitt møtereferat.

Den skyhøye inflasjonen i USA har falt i takt. I juni toppet prisveksten på 9,1 prosent. I desember hadde prisveksten falt til 6,5 prosent.

Den amerikanske sentralbanken har, i likhet med Norge, et mål om to prosents inflasjon. Før onsdagens rentebeslutning har Fed hevet renten åtte ganger på rad.

– Selv om utviklingen de siste månedene er lovende, trenger vi mer informasjon om at inflasjonen går ned før vi kan endre kurs, sier Powell under pressekonferansen.

Powell tror det å heve renten saktere, slik de gjør med rentehevingen på 0,25 prosent, gir rentekomiteen bedre forutsetninger for å vurdere utviklingen i økonomien.

Han sier deretter at han vegrer seg mot å senke skuldrene for tidlig.

– Historikk advarer sterkt mot å la verktøybruken avta før jobben er gjort, sier han.

Under Fed-sjefens pressekonferanse svinger Wall Street oppover. Alle de tre store indeksene lå i minus før pressemøtet. Klokken 20.50 er Nasdaq opp 1,6 prosent og S&P 500 opp 0,83 prosent. Dow Jones er opp 0,1 prosent.

Flere hevinger i vente

Det at Fed hever renten med 0,25 poeng var helt som ventet, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til E24.

Ett ord i meldingen fra Fed står ut, påpeker han: «Ongoing».

– Markedet reagerer helt instinktivt litt negativt, og det skyldes det Fed skriver om «ongoing increases», altså at de varsler at de vil fortsette å sette opp renten. De sier at inflasjonen har kommet ned, men veksten er fortsatt høy, og ledigheten er lav, så de må gjennomføre flere hevinger, sier Johansen.

Han regner med at Powell på pressekonferansen 20.30 vil bli presset om hvor mye høyere renten skal. 

– Det blir et par spennende møter til, sier Johansen.

SJEFSTRATEG: Anders Johansen i Danske Bank.

Rekordsterk januar

På tross av høy inflasjon har Wall Street hatt en kruttsterk januarmåned.

Den brede S&P 500-indeksen har hatt sin sterkeste januarmåned på fire år, og steg over 6 prosent. Tek-indeksen Nasdaq steg over 10 prosent, og hadde sin beste januarmåned på 22 år.

«BULL»: Markedet på Wall Street har vært kruttsterkt i januar.

Optimismen blant investorene skyldes at markedet nå har regnet med at Fed skrur ned tempoet, og kun hever renten med 0,25 prosent.

Resesjonsspøkelset har også hengt over den amerikanske økonomien gjennom hele fjoråret. På tross av at USA hadde flere kvartaler på rad med negativ vekst i Bruttonasjonalprodukt (BNP), såkalt teknisk resesjon, har arbeidsmarkedet i landet holdt seg sterkt.

Flere analytikere tror likevel det fremdeles er fare for resesjon.

Frykten er at Fed slipper foten av gassen for tidlig, og at prisveksten gjør comeback i USA.

Publisert:

Her kan du lese mer om