Aldri før har så mange søkt ledighetstrygd i USA på en uke

Antall førstegangssøkere til ledighetstrygd har falt jevnt og trutt det siste tiåret, men nå er det slutt.

Publisert:

3,28 millioner amerikanere var førstegangssøkere til ledighetstrygd forrige uke, viser ferske tall fra Det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er en kraftig oppgang fra uken før da 281.000 amerikanere stilte seg i trygdekøen.

Aldri tidligere har flere søkt ledighetstrygd i USA på en uke. Den forrige toppen var i oktober 1982 da 695.000 mennesker søkte ledighetstrygd.

Førhandelen på de amerikanske børsene hentet seg noe inn i etterkant av tallene, men indikerer fortsatt nedgang når børsene åpner torsdag ettermiddag.

Les også

Høyeste arbeidsledighet i Norge siden andre verdenskrig

Prognosene spriket

På forhånd var det ventet at 1,5 millioner amerikanere hadde søkt ledighetstrygd for første gang forrige uke, ifølge DNB Markets. Det var likevel stor usikkerhet til tallene.

– Vi innser at skremmende dårlige økonomiske tall er på vei. Torsdag venter noen økonomer at de ukentlige «jobless claims» vil stige til så høyt som fem millioner, skrev Tom Lee ved Fundstrat Global Advisors i et notat i forkant av tallene, ifølge Marketwatch.

Samtidig bemerket Stephen Innes, sjeføkonom ved AxiCorp, at tallet kommer til å være fokuspunktet for mange investorer torsdag.

– Hvordan vil markedet overleve at «jobless claims» går bananas, det er sannsynligvis det alle tenker denne morgenen, skrev han i en kommentar, ifølge nettsiden.

Les på E24+

Toppledere med kriseerfaring: Slik leder du i coronakrisen

Kraftig økning i smittetilfeller

Utviklingen i arbeidsledigheten kommer etter at coronaviruset den siste uken har fått fotfeste i USA. Flere byer har innført strenge tiltak for å hindre spredningen av viruset. Dette går som i Norge kraftig ut over næringslivet.

USA har 69.197 bekreftede tilfeller av coronavirus. Samtidig er 1.050 corona-relaterte dødsfall registrert i landet, viser VGs oversikt.

Tidlig onsdag morgen norsk tid ble Demokratene, Republikanerne og Det hvite hus omsider enige om en krisepakke på 2.000 milliarder dollar for å stimulere næringslivet.

Blant tiltakene var det kontantutdeling til lavtlønnede og middelklassen. Her kan hver voksen vente seg en kontaktutbetaling på 1.200 dollar, samtidig som hver familie med barn får 500 dollar per barn.

Krisepakken ble natt til torsdag godkjent av Senatet, og det eneste som nå gjenstår er signaturen til president Donald Trump.

Publisert: