Stor nedgang i flytrafikken i Sverige

Flytrafikken på innenriksrutene i Sverige lå i august 10 prosent lavere enn for ett år siden. I juli var nedgangen på 11 prosent. Nedgangen kobles til flyskam.

Foto: Stina Stjernkvist/tt TT Nyhetsbyrån
  • NTB
Publisert:

Tallene er hentet fra Swedavia, Sveriges svar på Avinor, skriver Nettavisen. Nedgangen på 10 prosent innebærer at det var 108.000 færre passasjerer på svenske innenriksflyvinger i august i år sammenlignet med august i fjor.

Det er svært sjelden med så store endringer i flytrafikken. Vanligvis skjer det kun i forbindelse med krig, naturkatastrofer og andre kriser.

Den markante nedgangen kobles til en mer negativ holdning til å fly som følge av klimaendringene. I Sverige har begrepet flyskam fått stort gjennomslag, noe ikke minst klimaaktivisten Greta Thunberg har sørget for. Nylig dro hun til New York med seilbåt fordi hun ikke ville fly.

Les også

SAS innstiller 34 flyavganger på grunn av streik

– Effekten av flyskammen ser man spesielt tydelig på svensk innenlandstrafikk, som ikke er rammet av andre effekter, som for eksempel den svake kronen. Samtidig har nok miljøavgiftene som svenske myndigheter legger på toppen av billettprisen, bidratt, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Han kaller de nye tallene for «voldsomme» og er bekymret for svensk luftfart og selskaper som er avhengige av den.

Selv om begrepet flyskam også har kommet til Norge, har det ikke hatt samme effekt. Her var det en nedgang i innenrikstrafikken på 2,1 prosent i juli etter en oppgang på 1,3 prosent i juni.

Her kan du lese mer om

  1. Luftfart
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Beijings nye flyplass har kostet over 100 milliarder kroner

  2. Boeing-sjefen vil «erkjenne feil» i høring i Senatet

  3. EU vil redde reiselivet – og sommerferien

  4. Annonsørinnhold

  5. FT: Storbritannia legger plan for å redde «strategisk viktige selskaper»

  6. Østerrike forbyr flybilletter på billigsalg