Børsene i Asia

Demokratikamp i Hongkong sender Lais selskap opp over 500 prosent

Hongkongs innbyggere sto tirsdag i kø for å kjøpe avisen til demokratiforkjemperen Jimmy Lai (71). Aksjekursen i medieselskapet hans gikk rett til værs etter at han ble pågrepet mandag.

AVISUTSALG: Folk sto tirsdag i kø for å kjøpe avisen til den fengslede demokratiforkjemperen Jimmy Lai.

AP / NTB scanpix
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Lai ble pågrepet mandag, anklaget for brudd på den nye sikkerhetsloven som trådte i kraft 30. juni. Politiet gjennomsøkte også redaksjonslokalene til avisen Apple Daily.

Ifølge flere internasjonale medier deltok 200 politifolk i razziaen av redaksjonslokalene. Blant annet skal pulter ha blitt gjennomsøkt. Det er foreløpig uklart hva politiet lette etter, men de opplyste mandag kveld at de tok med seg 25 esker med beviser.

Pågripelsen av avismagnaten har skapt sterke reaksjoner, og pågripelsen blir ansett for å være en trussel mot byen pressefrihet.

Les også

Omstridt sikkerhetslov vedtatt – nå tar Kina mer makt over Hongkong

Flokker seg rundt aviskioskene

Demokratiforkjempere svarer nå på pågripelsen med å oppfordre folk til å kjøpe avisen og aksjer i medieselskapet hans.

Siden Lai ble ført bort fra redaksjonen i håndjern mandag, har aksjekursen i Next Digital steget med nær 530 prosent.

Avismagnat og demokratiforkjemper Jimmy Lai (71) ble pågrepet i Hongkong mandag, siktet for brudd på den nye sikkerhetsloven Beijing har innført.

AP / NTB scanpix

Mandag kveld ble flere andre pågrepet, og til sammen er nå ti personer pågrepet i forbindelse med politiaksjonen mot medieselskapet hans. Alle er siktet for ulike brudd på den nye sikkerhetsloven som myndighetene i Beijing har innført i Hongkong.

De anklages blant annet for å ha konspirert med utenlandske makter. Siktelsene omfatter også bedrageri.

I morgentimene tirsdag var det kø utenfor aviskioskene.

Les også

Kina raser mot Trumps støtte til demonstrantene i Hongkong

Fordømte sikkerhetsloven

– Hongkongs pressefrihet henger nå i en tynn tråd, skrev avisen i en uttalelse mandag. Der lovet den at den vil fortsette å publisere redaksjonelt stoff.

Selskapet eier publikasjonene Apple Daily og Next Magazine, som er svært populære blant Hongkong-kinesere. Publikasjonene er tydelige på at de støtter en demokratisk utvikling i Hongkong.

1. juli fordømte Apple Daily den nye sikkerhetsloven på forsiden av avisen. Der ble loven omtalt som «den siste spikeren i kisten».

Pågripelsen av Lai skjedde samme dag som Kina varslet sanksjoner mot 11 amerikanske statsborgere, blant dem flere senatorer.

Bred oppgang på Asia-børsene

Sjokkert

Lai avviser selv at han har brutt loven, og understreker at han har lov til å møte utenlandske politikere. Han sier også at han er klar for fengsel, ifølge AFP.

– Vi er helt sjokkert over hva som skjer nå, med pågripelsen og razziaen mot hovedkvarteret til Next Digital, sa leder i organisasjonen Hongkong Journalists Association mandag.

– At den nye sikkerhetsloven har gått gjennom og de virkelig harde kreftene politiet bruker i sine operasjoner, har vi nå sett det vi kaller «hvit terror» bli en realitet. Det vil påvirke medieorganisasjoner og journalister, sa han videre.

Les også

Kina blir ny storeier i Norwegian

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Hongkong
 3. Demokrati
 4. Beijing
 5. Kina

Flere artikler

 1. Blandet på Asia-børsene etter dystre arbeidsledighetstall fra Australia

 2. Bred nedgang i Asia etter teknologismell på Wall Street

 3. Asia-opptur etter mini-comeback på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Asia faller etter dystre IMF-prognoser: - Den verste situasjonen i manns minne

 6. Oppgang for teknologiaksjer i Asia