Nå skal de begynne å bruke yuan i Zimbabwe

Kina fortsetter sitt inntog i den afrikanske økonomien.

VALUTASAMARBEID: Zimbabwiske Robert Mugabe (t.v.) og kinesiske Xi Jinping (t.h.) er gode venner. Her er presidentene avbildet under Xi Jinpings besøk i det afrikanske landet i starten av desember.
  • Jan Lilleby
Publisert:

– Det finnes ikke noen bedre tid for å gjøre dette, sier Patrick Chinamasa, finansministeren i Zimbabwe, til Reuters.

Landet han er finansminister i, gjør nå kinesiske yuan til en offisiell valuta. Dette skjer etter at Kina sletter 40 milliarder dollar av det afrikanske landets gjeldsforpliktelser til den asiatiske stormakten.

– Kina har sagt at de sletter gjelden vår som forfaller i år, sier Chinamasa til The Guardian.

Det er ventet at innføringen av yuan som offisiell valuta vil legge bedre til rette for økt handel mellom Zimbabwe og Kina.

Avtalen står også som et bevis på at Robert Mugabe, Zimbabwes president, er villig til å gå langt for å sikre et godt forhold til Kina, skriver Washington Post.

Ifølge den amerikanske avisen har Kina gitt lavrentelån på over én milliard dollar til det afrikanske landet de siste fem årene, og Mugabe selv skal ha sterke bånd til Hong Kong.

De siste årene har Kina gjort en stor innsats for å internasjonalisere landets valuta. Senest i forrige måned godkjente Det internasjonale pengefondet (IMF) den kinesiske valutaen som global reservevaluta.

I første omgang skal kinesiske turister få lov til å benytte sin egen valuta når de er på besøk i landet, og Zimbabwe skal betale resten av sine lån til en asiatiske stormakten i den kinesiske valutaen, ifølge Reuters.

Zimbabwiske økonomer har argumentert for å ta den kinesiske valutaen mer i bruk, for å gå rundt sanksjonene fra USA etter landets gjentatte brudd på menneskerettighetene.

Les også

Åpner for bistand til Zimbabwe

MILLIARDÆR: En mann står med flere sedler à fem milliarder zimbabwiske dollar i hendene. Valutaen er for lengst historie, men har vært en hodepine for landets myndigheter i mange år.

Hyperinflasjon-landet

Zimbabwe oppga for alle praktiske formål sin egen valuta – zimbabwiske dollar – i 2009, etter at landet ble rammet av hyperinflasjon. Bare i 2008 steg prisene i landet med ufattelige 500 milliarder prosent.

Fra 2009 har amerikanske dollar og sørafrikanske rand blitt benyttet som landets valuta.

I juni tidligere i år besluttet myndighetene i Zimbabwe å kvitte seg med landets valuta for godt, da innbyggere som fortsatt satt på zimbabwiske dollar, fikk mulighet til å veksle dem inn.

Vekslingskursen som myndighetene tilbydde, var 35 milliarder Zimbabwe-dollar for én amerikansk dollar.

Les også

- Valget i Zimbabwe en gigantisk farse

På full fart inn i Afrika

De siste årene har kinesiske selskaper investert store beløp i infrastruktur, gruvevirksomhet og energiprosjekter i Afrika. Kina sitter for øyeblikket i en ledende handelsposisjon med Afrika, og har tilsynelatende ingen planer om å trappe ned.

Den asiatiske stormakten har stadig fått en viktigere rolle i industrialiseringen av kontinentet.

Blant annet deler handelspartnerne en felles visjon om å bygge jernbane som skal koble sammen kontinentets største byer med høyhastighetstog.

I 2014 var handelen mellom Kina og Afrika om lag 220 milliarder dollar – eller drøye 1900 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Kina har tidligere uttalt at landet ønsker å øke handelen med Afrika til 400 milliarder dollar innen 2020.

Les også

Deflasjon i Zimbabwe

Les også

– Mugabe kjøpte luksusvilla i Hongkong

Les også

Nye sanksjoner mot Mugabe

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Zimbabwe
  2. Valuta

Flere artikler

  1. Kontantkrise – lager «zombiepenger»

  2. Nå skal Zimbabwe trykke sin egen versjon av amerikanske dollar

  3. Betalt innhold

    Presidenten som skapte historiens villeste inflasjon

  4. Bitcoin kan bli den nye krisevalutaen

  5. Betalt innhold

    Tomme butikker og stigende priser - historien gjentar seg (nesten) i Zimbabwe