Nå skal de begynne å bruke yuan i Zimbabwe
Kina fortsetter sitt inntog i den afrikanske økonomien.
– Det finnes ikke noen bedre tid for å gjøre dette, sier Patrick Chinamasa, finansministeren i Zimbabwe, til Reuters.
Landet han er finansminister i, gjør nå kinesiske yuan til en offisiell valuta. Dette skjer etter at Kina sletter 40 milliarder dollar av det afrikanske landets gjeldsforpliktelser til den asiatiske stormakten.
– Kina har sagt at de sletter gjelden vår som forfaller i år, sier Chinamasa til The Guardian.
Det er ventet at innføringen av yuan som offisiell valuta vil legge bedre til rette for økt handel mellom Zimbabwe og Kina.
Avtalen står også som et bevis på at Robert Mugabe, Zimbabwes president, er villig til å gå langt for å sikre et godt forhold til Kina, skriver Washington Post.
Ifølge den amerikanske avisen har Kina gitt lavrentelån på over én milliard dollar til det afrikanske landet de siste fem årene, og Mugabe selv skal ha sterke bånd til Hong Kong.
De siste årene har Kina gjort en stor innsats for å internasjonalisere landets valuta. Senest i forrige måned godkjente Det internasjonale pengefondet (IMF) den kinesiske valutaen som global reservevaluta.
I første omgang skal kinesiske turister få lov til å benytte sin egen valuta når de er på besøk i landet, og Zimbabwe skal betale resten av sine lån til en asiatiske stormakten i den kinesiske valutaen, ifølge Reuters.
Zimbabwiske økonomer har argumentert for å ta den kinesiske valutaen mer i bruk, for å gå rundt sanksjonene fra USA etter landets gjentatte brudd på menneskerettighetene.
Åpner for bistand til Zimbabwe
Hyperinflasjon-landet
Zimbabwe oppga for alle praktiske formål sin egen valuta – zimbabwiske dollar – i 2009, etter at landet ble rammet av hyperinflasjon. Bare i 2008 steg prisene i landet med ufattelige 500 milliarder prosent.
Fra 2009 har amerikanske dollar og sørafrikanske rand blitt benyttet som landets valuta.
I juni tidligere i år besluttet myndighetene i Zimbabwe å kvitte seg med landets valuta for godt, da innbyggere som fortsatt satt på zimbabwiske dollar, fikk mulighet til å veksle dem inn.
Vekslingskursen som myndighetene tilbydde, var 35 milliarder Zimbabwe-dollar for én amerikansk dollar.
- Valget i Zimbabwe en gigantisk farse
På full fart inn i Afrika
De siste årene har kinesiske selskaper investert store beløp i infrastruktur, gruvevirksomhet og energiprosjekter i Afrika. Kina sitter for øyeblikket i en ledende handelsposisjon med Afrika, og har tilsynelatende ingen planer om å trappe ned.
Den asiatiske stormakten har stadig fått en viktigere rolle i industrialiseringen av kontinentet.
Blant annet deler handelspartnerne en felles visjon om å bygge jernbane som skal koble sammen kontinentets største byer med høyhastighetstog.
I 2014 var handelen mellom Kina og Afrika om lag 220 milliarder dollar – eller drøye 1900 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Kina har tidligere uttalt at landet ønsker å øke handelen med Afrika til 400 milliarder dollar innen 2020.