Alle venter lavere vekst i Kina

Verdens nest største økonomi har vist tegn til svakere vekst i drøyt ett år. Andre kvartal har ikke vært noe bedre, mener analytikerne.

LAVERE VEKST: Bygningsarbeidere i Kina spiser lunsj. Dette er en av sektorene økonomene frykter vil lide under landets lavere vekst.
Publisert: Publisert:

Fredag er det duket for BNP-tall for andre kvartal i verdens nest største økonomi, Kina. I forkant virker få å tro at siste kvartal representerte en snuoperasjon i landet som i over ett år har skapt global bekymring som følger av sin stadig tregere vekst.

– Det vil bli svært vanskelig å oppnå 6,7 prosent vekst i BNP, slik vi hadde i første kvartal. Men Kina har stabil utvikling, sa Kinas statsminister Li Keqiang i forrige uke, ifølge CNBC.

Dersom fredagens tall viser en fortsatt nedgang i veksten er det fjerde kvartalet av de fem siste som har vist en negativ trend.

Ifølge Financial Times har 15 av de siste 20 kvartalene vist en lavere vekst i Kina. Analytikerne forventer at fasiten vil vise en vekst på 6,6 prosent i andre kvartal. Dersom fredagens tall er lavere enn dette er det ventet at kinesiske myndigheter vil møte ytterligere press på å innføre ytterligere stimulerende tiltak for å øke etterspørselen.

Les også

Disney har brukt 44,88 milliarder på å kapre kinesiske kunder

– Det gir mer mening at Kina vil kutte rentene. Kinesiske myndigheter har snakket mye om tiltak for å stimulere tilbudssiden, men jeg tror det de virkelig trenger er å stimulere etterspørselen, sier seniorøkonom Hao Zhou i Commerzbank til CNBC.

Tror ikke på tallene

I løpet av det siste året har mange også uttrykt sin tvil for om Kinas offisielle makrotall faktisk er i tråd med sannheten.

Tidligere i år har landets PMI-tall, eller innkjøpssjefsindeksen, som den også kalles, vist store avvik mellom de offisielle statlige tallene og statistikk hentet fra private aktører. Kort tid etter ble sjefen for det kinesiske statistikkbyrået Wang Baoan arrestert og gransket for korrupsjon.

– Vi kan aldri være helt sikre når det gjelder makrotall fra Kina. Det er mye usikkerhet knyttet til rapportering i dette landet, sa makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24 tidligere i år.

Han er ikke alene om å stille spørsmål ved kinesiske makrotall. Asiaøkonom Mark Williams i Capital Economics understreker overfor Marketwatch at han har liten tro på at fredagens tall er helt korrekte.

– Landets vekstrate har vært usannsynlig stabil fra kvartal til kvartal, og vekstraten den peker mot er stadig vanskeligere å tro på gitt de tydelig strukturelle problemene økonomien sliter med, sier han til nettsiden.

Høy gjeldsvekst

En av årsakene til at mange frykter at Kina kan være på vei mot mye dårligere tider er at en stor andelen av landets bedrifter har svært mye gjeld. Ifølge avisen South China Morning Post er gjeldsraten i bedriftene oppe i 178 prosent av BNP. Det er det høyeste nivået blant landene i G20-samarbeidet.

– Næringslivsgjeld er fortsatt et seriøst og voksende problem som må takles snart gjennom bruk av seriøse reformer, sa visedirektør David Lipton i Det internasjonale pengefondet for få uker siden, ifølge avisen.

Mange frykter at særlig kinesiske byggefirmaer er utsatt, og i mai viste nye tall at veksten i denne sektoren nå er på vei ned. Kinesiske myndigheter har tidligere lånt penger til denne sektoren for at vekstraten i boligbyggingen skal fortsette. Dette har ført til at landet nå har flere områder med splitter nye tomme hus.

Tror på myk landing

Til tross for alle problemene den kinesiske økonomien står overfor er det fortsatt få som tror på økonomisk kollaps i Kina, og enkelte mener den lavere veksten er tegn på en sunn omstrukturering av økonomien.

Les også

Frykter gjeldskrise i fremvoksende økonomier etter brexit

– Selv om myndighetene tidligere i år har signalisert at de ønsker å gjøre det som er nødvendig for å sikre at landet ikke får en hard nedtur, er det sannsynlig at vi vil se videre fall i vekstraten, sier forskningssjef Ricard Torne i FocusEconomics til CNBC.

– Selv om svakere vekst delvis er bra fordi det signaliserer en sunn rebalansering, utgjør økende økonomiske ubalanser og svakere global etterspørsel en trussel for økt turbulens under Kinas myke landing.

Les også

Asia-økonom tror på boligbrems i Kina - kan skape ny usikkerhet

Les også

Kina vil bli som «Europas syke mann»

Les også

Dette har Kina betydd for Norge de siste ti årene:
– Vi hadde ikke hatt råd til den levestandarden vi har i dag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om