Ingen amerikansk renteendring

Sentralbanksjef Janet Yellen og resten av sentralbankstyret lar rentenivået ligge inntil videre.

STEG FOR STEG: USAs sentralbanksjef Janet Yellen holder renten uendret, men åpner fortsatt for renteøkning til høsten. Det er likevel snakk om en gradvis renteøkning i tiden fremover, ifølge Yellen.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken annonserte onsdag kveld at styringsrenten forblir på dagens nivå, mellom 0,25 og 0,5 prosent. Beslutningen var enstemmig i sentralbankstyret.

Det var også dette som var ventet. DNB Markets formulerte seg slik i onsdagens morgenrapport:

– Det blir ingen renteheving fra Fed i kveld.

I uttalelsen fra rentemøtet skriver sentralbanken at de siden forrige rentemøte i april har mottatt data som indikerer at forbedringstempoet i arbeidsmarkedet har gått ned, mens den økonomiske veksten har tatt seg opp.

– Selv om arbeidsledigheten har falt, har sysselsettingsveksten avtatt, skriver sentralbanken.

Det de viser til er den sjokkerende lave jobbveksten i USA i mai, og nedjusteringen av mars- og apriltallene. I mai ble det bare skapt 38.000 nye jobber i verdens største økonomi. Tallet var milevis unna forventningene om 158.000 nye jobber.

– Man bør ikke overvurdere tall for en enkeltmåned, og vi ser ofte større revideringer i tallene, understreket sentralbanksjef Yellen da hun ble spurt om mai-tallene.

Samtidig trekker sentralbanken frem at boligmarkedet har vist tegn til fortsatt bedring, samtidig som investeringene i private bedrifter har vært tamt.

– Inflasjonen har fortsatt å ligge under komiteens langsiktige mål om to prosent, noe som delvis reflekterer tidligere fall i energipriser og prisene på ikke-energirelaterte importvarer, skriver sentralbanken.

De amerikanske børsene reagerte negativt på nyheten fra sentralbanken, og endte til slutt i rødt. Dollaren svekket seg også med om lag 0,3 prosentpoeng mot euro i minuttene etter rentenyheten.

Motstridende tall kan utsette renteøkning

Den amerikanske sentralbanken startet på tampen av fjoråret å øke rentenivået, noe som skiller seg markant fra situasjonen i andre sentralbanker, både i Japan og Europa.

Markedene har fulgt den amerikanske sentralbanken med argusøyne siden renteøkningen i desember for å forsøke å tolke når den neste renteøkningen vil komme.

De fleste venter at den neste renteøkningen vil komme til høsten, og sentralbanksjef Janet Yellen uttalte under pressekonferansen onsdag kveld at det fortsatt kan skje, hvis den økonomiske utviklingen blir som forventet.

Sentralbanken har ikke endret medianrentebanen sin for 2016 siden møtet i mars. Det betyr at man anslår et rentenivå på rundt 0,9 prosent ved utgangen av 2016.

For 2017 har man imidlertid senket medianprognosen fra 1,9 til 1,6 prosent, og fra 3,0 til 2,4 prosent for 2018.

– Våre utsikter er imidlertid ikke en fast plan for rentenivået, understreket Yellen.

Hun gjorde også et poeng av at økonomiske indikatorer den siste tiden har vist noe motstridende utvikling.

Les også

California går forbi Frankrike som verdens sjette største økonomi

Skrur ned vekstprognosen

Yellen tok også opp den svake økonomiske veksten USA opplevde mot slutten av fjoråret, på pressekonferansen.

Investeringsnivået i næringslivet var spesielt svakt gjennom vinteren, og ser ut til å ha forblitt slik utover våren.

– Til tross for svak vekst, fortsatte jobbmarkedet å styrke seg ved starten av året. Ledighetsraten holdt seg rundt fem prosent, selv om flere søkte etter arbeid.

– I den siste tiden ser forbedringen i arbeidsmarkedet ut til å ha bremset markant.

Den amerikanske sentralbanken venter nå at ledigheten vil ligge på 4,7 prosent i snitt i 2016 og 4,6 prosent i 2017 og 2018. Det er opp 0,1 poeng for 2018.

Når det gjelder den økonomiske veksten, venter sentralbanken at den økonomiske veksten vil ende på 2,0 prosent i år, og ikke 2,2 prosent som man la til grunn i mars. For 2017 har man nedjustert prognosen med 0,1 poeng til 2,0. I 2018 tror man også på en vekst på 2,0 prosent.

Les også

Største boligprisfall i Stockholm siden finanskrisen

Les også

Britenes syv «brexit»-alternativer

Les også

Ti hendelser som formet Norges Bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. Varsler flere rentehevinger

  2. Den amerikanske sentralbanken hever renten

  3. USAs sentralbank setter opp renten

  4. Yellen rører ikke renten nå

  5. USA rører ikke renten