111 millioner nye toaletter løfter flere bransjer: Verdens største toalettboom

India startet i 2014 et prosjekt for å installere 111 millioner toaletter innen 2019. Det at flere indere nå kan trekke ned, trekker veksten opp i flere tilknyttede bransjer.

REVOLUSJON: India gjennomgår en «drittrevolusjon». den indiske statsministeren Narendra Modi har satt seg som mål at ingen indere skal trenge å gjøre fra seg i det fri innen 2019. Prosjektet har enorme konsekvenser for hygiene og sanitære forhold i det folkerike landet.
Publisert: Publisert:

I et sanitærprosjekt av en størrelsesorden verden aldri har sett maken til, «Clean India», skal den indiske statsministeren Narendra Modi innen 2. oktober 2019 sørge for at ingen gjør sitt fornødne i det fri.

På den dagen er det 150 år siden landets legendariske leder Mahatma Gandhi ble født.

Prislappen for prosjektet er 163 milliarder kroner.

India har lenge slitt med at folk gjør fra seg utendørs, selv om problemet har blitt mindre etter hvert som velstanden har økt. Ifølge UNICEF var det i 2017 fortsatt over 550 millioner som gikk på do i det fri, altså cirka halvparten av landets befolkning.

I tillegg til helsefaren og det skitne miljøet det skaper for alle, går det ekstra hardt utover kvinner.

– Dette er særlig et problem for kvinner, som helst ikke skal ses når de gjør fra seg. Da kan de oppleve trakassering og til og med seksuelle overfall. Det har ført til at kvinner enten går på do i morgengryet før mennene har stått opp eller sent på natten etter de har lagt seg, sier professor i Sør-Asia-studier ved UiO Arild Engelsen Ruud til E24.

Les også: Indias minibanker tømmes for kontanter

DRITTFORHOLD: UNICEF anslo i 2014 at cirka 300 millioner kvinner i India måtte gå på do i det fri. Der er de utsatt for både sykdommer og seksuell trakassering fra menn. Bildet er tatt på International Toilet Festival i New Delhi.

Toalettøkonomi

Clean India innebærer at toaletter blir subsidiert, slik at entreprenører bygger toaletter som aldri før. For selskaper som tilbyr billige, enkle toalettmoduler renner bestillingene inn. Anslagsvis 80 millioner toaletter er oppført siden oppstarten i 2014.

Toalettbooomen har positive ringvirkninger for en rekke relaterte bransjer. Ifølge tall fra Euromonitor International har kampanjen ført til en 81 prosents økning i salget av byggematerialer til toaletter siden 2013, og en 48 prosents økning innen sanitærartikler.

Sowmya Adiraju, analytiker ved Euromonitor, sier til Bloomberg at man forventer at salget av disse produktene skal fortsette å stige med 11 prosent årlig frem til 2022.

Også salget av renholdsartikler til badet har klatret de siste årene. Etter hvert som flere og flere går til anskaffelse av toalett, øker behovet etter produkter for å holde dem ved like. Dette er godt nytt for Reckitt Benckiser, som med toalettrensen Harpic og antibac-varianten Dettol har 76 prosent av et marked som omsatte for 1,1 milliard i 2017:

Bollywood lager drittfilm

STJERNE OG MERKEVAREAMBASSADØR: Bollywood-skuespiller Akshay Kumar på en pressekonferanse i anledning filmen Toilet: A Love Story

Clean India har også funnet veien inn i populærkulturen. Filmen «Toilet: A love story» var Indias mest populære film sommeren 2017, og mottok gode kritikker. Den handler om en kvinne som gifter seg med en mann som ikke har toalett i huset, og hun nekter å bo der før han gjør noe med saken.

Myndighetene i India ønsket at en slik film skulle bli laget, og lovet skattelette til produksjonsselskaper som ville lage filmer med tematikken. Det gjorde at filmens inntjening ble 163 millioner kroner, noe som er veldig bra etter indisk standard.

Bollywood-stjernen Akshay Kumar, som spiller den mannlige hovedrollen i filmen, ble forrige måned utnevnt til merkevareambassadør for toalettrensen Harpic.

Det har også blitt laget en egen app for å finne nærmeste do, og ifølge The New York Times er det flere reklametavler i landet med påskriften «Når naturen kaller, bruk telefonen!»

Skal bli kvitt utendørsbesøk på fem år

VELSTANDSØKNING: Professor Arild Engelsen Ruud var i landsbyen Aushara i Øst-India i 1990. Da var det ett toalett der. Nå har alle husstander hvert sitt toalett.

Toalettbesøk i det fri utgjør en enorm torn i øyet for India. Verdensbanken har anslått at det kreves 6,4 prosent av landets BNP for å håndtere følgende av etterlatenskapene.

Målet med den pågående kampanjen er at India skal være helt «Open Defecation Free» (ODF) før Gandhis bursdag neste år.

Professor Ruud peker på vann som et essensielt problem for å komme i mål.

– Det er stadig mange som ikke har tilgang på toalett. Det har blant annet å gjøre med tilgangen på vann, og er spesielt problem for fattige deler av India. I tillegg har man flere steder prioritert å bruke mye vann på avlinger, og dette har senket nivået på grunnvannet, sier han.

Likevel opplyser Departementet for Drikkevann og Sanitære forhold at de er i rute for å nå målet. De oppgir på sine hjemmesider at India i dag er 89 prosent ODF.

Val Curtis, sjefen for London School of Hygiene and Tropical Medicine Environmental Health Group, hauser kampanjen opp i skyene til Bloomberg:

– Det er den største, mest suksessfulle atferdsendring-kampanjen i verden. Hver gang jeg drar til India, klarer jeg ikke sitte flere uke etterpå fordi jeg er blir så oppspilt over hva de driver med. Det er utrolig.

Les også

– Trump har endret verden for alltid, til det verre

Les også

Dette skjer denne uken

Publisert:

Her kan du lese mer om