Merkel i skvis før avstemning om Hellas-pakke

Flere partifeller beskylder Angela Merkel for å ha gitt for mye i tautrekkingen med grekerne og sier nei til avtalen med Hellas. Andre mener hun var altfor tøff i forhandlingene.

I SKVIS: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel.
Publisert: Publisert:

Fredag skal den tyske nasjonalforsamlingen stemme over avtalen som regjeringssjefene i Hellas og de andre eurolandene inngikk tidligere denne uken, og som nå er til godkjenning i de ulike landenes nasjonalforsamlinger.

Det er ventet at de tyske folkevalgte sier ja, ettersom Merkels konservative parti CDU/CSU og koalisjonspartneren, sosialdemokratiske SPD, har et stort flertall.

Les også

Reuters: Greske banker åpner mandag

Men i egne rekker er det mange som mener at Merkel strakte seg for langt da hun sa seg villig til å bytte nye lånemidler mot greske reformer.

Så mange som 50 til 70 av parlamentsmedlemmene fra CDU/CSU kan komme til å vende avtalen ryggen, ifølge Financial Times.

Professor Jürgen Habermas

Europeisk enhet

På den andre siden møter regjeringen motstand fra dem som synes Tyskland ydmyket Hellas og satte europeisk enhet på spill.

– Tyskland har gjort en historisk tabbe. For første gang på 60 år har Tyskland bedt om et løsere sammenbundet Europa, i stedet for et tettere Europa, sier Sven-Christian Kindler, finanstalsmann for opposisjonspartiet De grønne, ifølge avisen.

Tidligere denne uken skrev en kommentator i avisen Spiegel Online at «tyske myndigheter har ødelagt sju tiår med etterkrigsdiplomati på en eneste helg».

Gambler

Også Jürgen Habermas, en av nåtidens viktigste tenkere innenfor europeisk integrasjon, går i strupen på den tyske kansleren.

Les også

– Tre grunner til at Hellas-avtalen IKKE vil fungere

– Jeg frykter at regjeringen, blant dem sosialdemokratene, i løpet av én enkelt natt har spilt bort all politisk kapital som Tyskland har opparbeidet seg i løpet av det siste halve århundret, sier den tyske filosofen til The Guardian.

LYKKELIGERE TIDER: Hellas statsminister Alexis Tsipras sammen med kollegaene Matteo Renzi fra Italia og Angela Merkel fra Tyskland under et møte i EU før den greske folkeavstemningen og dne påfølgende avtalen mellom grekerne og EU.

Han mener tidligere regjeringer har utvist en «langt større politisk sensitivitet» i slike spørsmål.

– Å tvinge den greske regjeringen til å godta et økonomisk usikkert og hovedsakelig symbolsk privatiseringsfond kan ikke forstås som noe annet enn et forsøk på å straffe en venstreradikal regjering, sier Habermas.

Les også

ESB øker nødlånene til greske banker

Nok er nok

Også utenfor Tyskland får den tyske linjen krass kritikk, blant annet fra den italienske statsministeren Matteo Renzi, som ber Merkel slutte å ydmyke Hellas.

– Jeg sier til dere, Tyskland: Nok er nok, uttalte han søndag.

Den tyske regjeringen ser imidlertid seg selv som en garantist for at eurosonens regler etterleves. Og de var heller ikke alene i sine krav til Hellas: 15 av 18 av Hellas' partnere i eurosonen sto sammen om å kreve ytterligere kutt. Bare Frankrike, Italia og Kypros mente den greske reformplanen var nok til å starte forhandlinger.

Les også

– Kan bli nyvalg i Hellas til høsten

Godkjennelse

Tyskland har, med sin størrelse og økonomiske slagkraft, den avgjørende stemmen i eurosamarbeidet og eurosonens krisefond ESM.

Dersom den tyske nasjonalforsamlingen godkjenner avtalen mellom Hellas og eurolandene, starter forhandlingene om et nytt låneprogram.

De tyske folkevalgte skal også ta stilling til dette programmet før Hellas får tilgang til en eneste euro derfra.

Publisert:

Her kan du lese mer om