Trump legger frem skattereform: – Kritisk hvor mye han vil øke gjelden

Seniorøkonom tror det er avgjørende for Trump å få gjennomslag for skattereformen.

STORE FORVENTNINGER: Donald Trump har varslet annonsering av skattereformen onsdag.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Før helgen fortalte president Donald Trump at han skal legge frem en «stor skattereform og store skattekutt» onsdag.

Trump sa at reformen vil innebære «massive skattekutt» for personer og bedrifter, og at kuttene vil være «større, tror jeg, enn noe skattekutt noensinne».

Men sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke vi vil få vite for mange detaljer onsdag kveld.

– Budsjettministeren har antydet at vi må vente til juni før vi får vite detaljene i skattereformen, men han kommer nok med informasjon om en ganske kraftig generell skattereduksjon, sier Bruce til E24.

Tidligere onsdag ettermiddag uttalte USAs finansminister, Steven Mnuchin, at selskapsskatten foreslås å kuttes fra 30 til 15 prosent.

Les også

Dette er ventet i Trumps store skattereform

Reform kan være bra

Både han og seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets mener at det er gode grunner til å innføre en skattereform i USA.

– De nominelle skattesatsene ligger veldig høyt i internasjonal sammenheng, samtidig som de har store fradragsmuligheter, så den reelle skatten er lavere, sier Magnussen til E24.

Sist det ble gjennomført en skattereform av betydning i landet var da Ronald Reagan var president på begynnelsen av 80-tallet.

– Et annet argument er problemet med at amerikanske internasjonale selskaper ikke tar med overskuddet hjem av skattemessige hensyn. Der er det grunn til å gjøre endringer så selskapene investerer mer av sine overskudd i USA, sier seniorøkonomen.

Det er også argumenter i selve skattesystemet, ikke bare i satsene.

– Skattesystemet for bedrifter er veldig komplisert, og det er antageligvis effektivt å ta bort mange fradrag, og gjøre det mer helhetlig. USA har også relativt høy bedriftsbeskatning, så det er bra for veksten i amerikansk økonomi å ha et bedre skattesystem, sier Bruce.

TROR PÅ REFORM: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror det vil bli skattekutt.
Les også

Washington-tenketank til E24: – Gjelden svekker USA

– Ikke behov for kutt

Flere eksperter tror at Trump kommer til å legge frem skatteletter, snarere enn en fullstendig skattereform. Men Bruce mener det er endringer i systemet som er viktigst.

– Økonomien i USA vokser bra for øyeblikket, sentralbanken er i ferd med å sette opp renten. Så det er ikke behov for stimulans ved hjelp av skattekutt nå. Det skulle kommet for tre år siden, ikke i dag. Det er viktigere å få et fornuftig skattesystem, sier Bruce.

Analytikere forteller at de tror at Trump tar sikte på å redusere den øvre grensen for personbeskatning til 33 prosent. Denne er i dag på 39,6 prosent.

Det er også snakk om at antallet skatteklasser skal reduseres fra syv til fire.

– Hans skatteforslag, om han holder seg til det han tidligere har lagt frem, innebærer høyest skattekutt til dem som tjener mest, og til næringslivet. Det vil gjøre inntektsforskjellene i USA enda større, sier Magnussen, og legger til:

– Det er nok å gå i feil retning med tanke på økt vekst, men også for å få en bedre inntektsfordeling over tid.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Skeptisk til kongressen

Men både Bruce og Magnussen er skeptisk til om Trump får gjennomslag for forslaget sitt i kongressen.

– Skattelettelser gir underskudd i offentlige budsjetter, og spørsmålet her er om det blir like store skattelettelser som Trump egentlig vil til slutt, sier Bruce.

For USAs gjeld passerer snart 20.000 milliarder dollar. Det tilsvarer 23 ganger Norges oljefond.

Dette er det største offentlige gjeldsberget i USA siden Harry S. Truman tok over som president i 1945, målt som andel av økonomien.

I begynnelsen av Trumps presidentkampanje gikk han ut med lovnader om kraftig skattekutt, som han senere modererte, slik at han var mer på linje med det republikanske partiet.

– Det er kritisk hvor mye hans forslag vil øke den statlige gjelden. Slik hans forslag ser ut nå, vil han øke den allerede store gjelden. Der vil han møte motstand i kongressen, og der vil forslaget nok bli moderert, sier Magnussen.

Men han tror at det vil bli vedtatt en skattereform, og at det trolig blir skattelettelser.

– På skatt er det avgjørende for ham å få gjennomslag. Mye av den økte optimismen vi har sett i næringslivet henger nok på forventninger om skattelettelser. Om han ikke leverer på dette, vil det nok være avgjørende for oppslutningen hans fremover.

Les også

Canada slår tilbake mot USA: Strammer inn på osteimporten

Les også

Sjeføkonom: Yellen lever på lånt tid, årsaken er Donald Trump

Les også

USAs energiminister vil reforhandle Parisavtalen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Republikanerne, USA
  4. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Trump-administrasjonen legger frem skatteplan: Bekrefter kraftig skattekutt

  2. Dette er ventet i Trumps store skattereform

  3. Ekspertene om skattereformen: Ikke det USA trenger nå

  4. Eksperter: Slik vil Trumps skattereform påvirke Norge og verden

  5. – Kina kan bli tvunget til å bruke andre virkemidler