Sjeføkonom: – Hellas vil misligholde

Avstanden var fortsatt stor da Hellas' statsminister Alexis Tsipras i ettiden natt til torsdag avsluttet forhandlingene med kreditorene. Klokken 9 torsdag møtes partene til nye forhandlinger.

PÅ FARTEN: Den greske statsministeren Alexis Tsiprasforlater her et møte med IMF i Brussel i går. I dag skal grekerne igjen møte sine kreditorer.
Publisert:

Da møtet brøt sammen i natt sa en talsmann for den greske regjeringen at Hellas fortsatt står fast på sine posisjoner. Da hadde Tsipras hatt to timer med samtaler med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) og leder i Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde - uten å nå enighet.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener det nå ikke er noen sjanse for at Hellas vil klare å betale neste lånavdrag til Det internasjonale pengefondet IMF. Det er på 1,5 milliarder euro, med frist 30. juni.

– De har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes, sier Juel til NTB.

– Og selv om partene skulle bli enige nå, er nok toget gått for betaling av avdraget 30. juni, for her skal en eventuell avtale godkjennes av blant andre parlamentet i Hellas. Der er noen formelle runder som kreves før kriselånet blir utbetalt.

Han legger til at få mest sannsynlig vil mene Hellas er konkurs dersom de ikke klarer å betale IMF. Dette vil først skje om landet ikke klarer lånet hos ESB den 20. juli.

Nye forhandlinger i dag

Forhandlingene blir altså gjenopptatt fra klokken ni torsdag morgen, før et nytt møte mellom finansministrene i de 19 eurosonelandene starter klokken 13.00

Håpet er at det skal foreligge et utkast til avtale to timer før dagens finansministermøte, som blir det fjerde så langt denne uken, melder blant annet The Guardian.

Les også

Nye Hellas-forhandlinger i natt

Det nattlige møtet mellom den greske statsministeren og Hellas' kreditorer kom etter at et unormalt kort møte mellom finansministrene i eurosonen, den såkalte eurogruppen, endte resultatløst i 20.45-tiden onsdag kveld.

Finansministrene gikk fra hverandre etter en time fordi de ikke hadde nok informasjon å jobbe med gjennom natten, slik de hadde planlagt.

Det til tross for at de forhandlet i syv timer forut for finansministermøtet.

Viktig å fortsette forhandlingene

– Dette vil fortsette til siste slutt, sa Finlands finansminister Alexander Stubb til Bloomberg da han forlot finansministrenes møte onsdag.

- Vi håper å komme fem til et konkret forslag. Det er viktig å holde prosessen gående.

(Saken fortsetter under bildet.)

NYTT MØTE I DAG: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis forlater møtet med de andre finansministerene i Eurosonen onsdag kveld. De håper å møtes igjen torsdag.

Dersom Hellas ikke kommer frem til en avtale med kreditorene sine i løpet av de neste dagene kan dette øke sannsynligheten for at landet vil måtte innføre kapitalkontroll, eller en grense for hvor mye vanlige folk kan ta ut av banken.

Dette gjøres for å unngå «bankrun», altså at grekerne tømmer sparekontoene for å legge pengene i madrassen.

De siste ukene har det vært lange køer utenfor greske minibanker, og så langt i år har grekerne tatt ut rundt en femtedel av de totale innenlands innskuddene i greske banker.

Slapp selv nyheten på Twitter

Ifølge Guardian hevder eurosone-kilder at det var for stor mistro og nervøsitet mellom den greske statsministeren og representantene for institusjonene til at det var mulig på komme frem til et avtaleutkast.

Tidligere på dagen hadde grekerne selv meddelt at de ikke hadde nådd enighet med IMF.

Dette skjedde ved at statsminister Alexis Tsipras og hans pressetalsmann tvitret at man ikke var enige, og at motparten – i dette tilfellet IMF og deres europasjef, danske Poul Thomsen – enten «ikke ville» eller at man «representerte interesser i Hellas».

Les også

Avslutter Hellas-møte uten ny gjeldsavtale

Valgt med et mandat

Finansministrene i Eurosonen beskylder Hellas for å nekte å gå med på kompromisser til tross for at Hellas desperat trenger den siste utbetalingen av et kriselån for å betale avdrag på gjeld til IMF som forfaller 30. juni.

Samtidig er Tsipras er under sterkt press fra betydelige deler av sitt venstreorienterte Syriza-parti hjemme i hellas, for ikke å gi etter for kravene til EU, ESB og IMF.

(saken fortsetter under bildet.)

PEKER PÅ DANSKEN: Den greske statsministeren Alexis Tsipras tok til Twitter for å innrømme at man ikke var kommet i mål med forhandlingene. Hans pressetalsmann Dimitris Yannopoulous peker på IMF og pengefondets europasjef Poul Thomsen, som de mener ikke vil - eller at de representerer interesser innad i Hellas.
Les også

IMF-sjef vil ha mer enn skatteløfter fra Hellas

Syriza, som er norske Rødt og SVs søsterpartier, ble valgt inn i regjering med et valgskred i januar – med lovnader om å reforhandle gjeldspakkene og de til dels strenge kuttiltakene i det greske velferdssystemet, som kreditorene hadde lagt som føringer for det kriserammede landet.

Hellas kjemper spesifikt om å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, den siste utbetalingen i låneprogrammet som altså utløper 30. juni.

Samme dato må landet betale 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF.

Mandag ble det skapt optimisme da den greske regjeringen levert et nytt utkast til budsjettinnstramninger som først fikk god mottagelse fra EU-siden.

Men så sa IMF nei. De mener planen i for stor grad baserer seg på skatteøkninger og i for liten grad på kutt i utgiftene.

Mange i Athen mener at Syriza har sviktet sine valgløfter og sitt mandat, om man går med på det EU, IMF og ECB krever.

(se grafikk med oversikt over Hellas gjeld under:)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om