BUSH OM FINANSKRISEN: - Vi vil løse denne krisen

George W. Bush mener at delnasjonaliseringen av landets banker bør gi små bedriftseiere ro i sjelen.

Publisert:

Den amerikanske presidenten annonserte i dag detaljene i planen som innebærer en delnasjonalisering av USAs banker.

- Tiltakene er ikke ment til å ta over de frie markedene, men for å bevare dem, sa Bush, som også gjorde det klart at eierskapet kun er ment å være midletidig.

Opprinnelig ønsket ikke Bush og hans finansminister Hank Paulson å kjøpe aksjer i landets banker. Men siden ingen av de andre krisetiltakene de kom med var i stand til å tine opp dypfrosne lånemarkeder, valgte de å gjøre en kuvending.

- Det vil gi små bedriftseiere ro i sjelen, sa Bush i den rundt fem minutter lange talen fra Rosehaven i Det hvite hus.

Spytter inn 250 milliarder

Derfor skal 250 milliarder dollar av den samlede redningspakken på 700 milliarder nå brukes på delnasjonaliseringen. Halvparten av de 250 milliardene skal skytes inn i ni av USAs største banker, mens den andre halvparten skal komme mindre banker til gode.

Tiltaket har mye til felles med det presentert av europeiske statsledere, som førte til tidenes oppgang i aksjemarkedene mandag.

Selv om detaljene først blir kjent tirsdag, bekreftet Bush planene om å delnasjonalisere i sin tale fredag forrige uke fra Rosehaven i Det hvite hus.

Lover å løse krisen

- Vi kan løse denne krisen, og vi vil gjøre det, sa Bush da, og la til.

- Myndighetene i USA handler, og vil fortsette å handle for løse denne krisen og gjenopprette stabiliteten i våre markeder, la han fra den idylliske Rosehagen i Det hvite hus.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om