Skandalemegleren handler igjen

Han sendte Englands eldste investeringsbank til skifteretten. Nå er Nick Leeson tilbake i finansmarkedet.

  • E24
Publisert:

Men denne gangen handler Leeson med egne penger.

- Jeg handler personlig i valuta, med mine egne penger, sier verdens mest berømte finansmegler til BBC.

Finansmarkedets stjerneskudd

Nick Leeson var på begynnelsen av 90-tallet selve stjerneskuddet på den internasjonale finanshimmelen. På få år gikk han nesten rett fra en middelmådig utdannelse i midt-England, til å bli en av globale finansmarkedets gullgutter.

Som ansvarlig for Baring Banks valutatransaksjoner i Asia forvaltet Leeson milliardbeløp.

Til og begynne med gikk det svært godt for både Leeson og Baring. På et tidspunkt stod Leeson alene for rundt 10 prosent av overskuddet i den tradisjonsrike banken.

Han hadde en svært høy stjerne blant sjefene i London, og fikk ansvar som både sjefshandler og oppgjørssjef - to stillinger som vanligvis er fordelt på to personer, og med rette skulle det vise seg.

Etter perioden med sin dundrende suksess, begynte Leeson å gå på tap i valutaspekulasjonen. For å kompensere for tapene begynte han å spille høyere, og gikk etterhvert langt utover sine mandater.

Dette var delvis mulig på grunn av at han selv hadde ansvaret for oppgjøret med sine valutatransaksjoner.

Les flere nyheter på E24.

Tapene bygger seg opp

Utover 90-tallet bygde tapene seg opp for Leeson, men ved hjelp av talltriksing fikk han det til å se ut som om virksomheten hans kastet godt av seg.

På slutten av 1994 hadde Leesons tap vokst til utrolige 208 millioner pund, eller nesten 2,5 milliarder kroner.

I et siste desperat forsøk på å hente inn tapene plasserte Leeson sine investeringer slik at han i praksis gjorde et gigantisk veddemål på at det japanske aksjemarkedet ikke ville bevege seg stort.

Samme natt ble den japanske millionbyen Kobe rammet av et jordskjelv på rundt 7 på Richters skala, hvor over 6.000 mennesker døde. Aksjemarkedet stupte.

Det ble begynnelsen på slutten for valutamegleren fra England.

Arrestert og dømt

Noen måneder senere ble Leeson arrestert i Tyskland, etter å ha flyktet fra Singapore. Han ble utlevert, og idømt en fengelsstraff på 6 år.

Leeson slapp ut av fengsel i 1999.

Siden den gang har han hatt flere forskjellige jobber, og siden 2005 har han vært direktør for den irske fotballklubben Galway United.

Samtidig som Leeson nå er tilbake i finansmarkedet - med egne penger - avviser han rykter og mediaoppslag om at han er på vei tilbake til bransjen for fullt.

Ifølge Leeson er påstander om at han er blitt kontaktet av mange rike personer som ønsker at han skal forvalte pengene deres, "...blåst ut av proposjoner".

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Mannen som veltet Englands eldste bank

  2. Budrunder om Nick Leeson

  3. Nye nederlag for milliardbedrager

  4. Svindlet storbank for 40 milliarder

  5. Én megler tapte 11 milliarder for UBS