Spansk bankinvasjon i USA
For et halvt årtusen siden invaderte spanjolene det amerikanske kontinent. Nå gjør de det igjen.
Spanske banker kommer seirende ut av den globale finanskrisen og er nå blant Europas sterkeste. Nå invaderer spanjolene det amerikanske bankvesenet, melder Madrid-avisen El Pais.
I juli kjøpte spanske Banco Sabadell den Miami-baserte banken Mellon United National Bank for 145 millioner dollar. I mars sikret Banco Santandér seg banken Sovereign Bancorp. For 927 millioner dollar kjøpte Caja Madrid opp 83 prosent av City National Bank of Florida rett før nyttår, mens BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), som kapret Compass Bankshares i Alabama i 2007, pønsker ut hvordan de skal utvide inntoget. At bankene er i toppform og satser friskt, kan Caja Madrid bekrefte:
–Oppkjøpet er den største internasjonale operasjon i bankens historie, sier pressekontakt Mariano Utrilla Cortijo i Caja Madrid til Aftenposten.
Nå knives spanjolene på den klirrende slagmarken med kanadiske banker, som også er hissige oppkjøpere. Det er Canadas geografiske nærhet som nabo gjør det amerikanske markedet til en naturlig utvidelse. Men spanjolene har et annet og mektigere type nærvær som sitt ess i ermet: en språklig og kulturell nærhet til den eksploderende befolkningsvekst blant USAs latinske befolkning i sørøst.
–Den kulturelle og språklige nærheten gir oss en massiv fordel, sier pressetalsmann i Banco Sabadell, Manuel Camps, til Aftenposten.
De spanske og canadiske konkurrentene har imidlertid et par ting til felles. De har sunn økonomi, og er effektive og gode på å tiltrekke seg nye kunder, påpeker en analytiker overfor amerikanske Forbes. Men en enda mer sentral grunn til at de har hatt suksess med å innta de amerikanske bankene, er at de ikke har lagt press på sine datterselskaper om å vokse, skriver magasinet.
Dermed var de bedre rustet til å møte finanskrisen, som etterlot dem et forkrøplet USA som tross sine lyter, er et stort og rikt land med hauger av oppkjøpspotensial.
Målgruppen er skadeskutte banker med store kundebaser som passer utlendingenes porteføljer.
For spanjolene er det særlig overskuddet av banker og latinske kunder på det sørøstlige solbeltet som er det ideelle nedslagsfeltet, og særlig BBVA og Caja Madrid satser her.
Tilsvarende har ikke de oppkjøpte bankene gjeldsproblemene til sine amerikanske motparter. Og siden de ikke kan putte sugerøret ned i det statlige redningsprogrammet, er de heller ikke bundet av restriksjonene som innstramminger i lønn og bonus til toppsjefene og tilbakebetalinger til Onkel Sam.