Italiensk børsopptur forsvant i politisk kaos: – Ikke sikkert dette blir bedre

Børsen i Milano gjorde det lenge bedre enn det europeiske markedet, men oppgangen fikk en brå stopp da den politiske uroen i Italia igjen blusset opp.

NEDTUR: Børsen i Milano faller på dagens politiske nyheter. Den er nå ned over åtte prosent fra en foreløpig siste topp tidligere i mai.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Mandag formiddag varslet Italias president Sergio Mattarella nyvalg neste år, og ba samtidig økonom og tidligere IMF-topp Carlo Cottarelli om å danne ny, midlertidig regjering.

Utfallet var ikke uventet, etter at statsministerkandidat Guiseppe Conte trakk seg i helgen, da han fikk sin høyreorienterte og eurofiendtlige regjeringsdannelse kneblet.

Likevel reagerer markedene på nyhetene.

Les også

Tidligere IMF-topp gis regjeringsoppdraget i Italia

Etter en liten oppgang ved handelsdagens start, endte børsen i Milano ned 2,2 prosent for dagen.

Blant de italienske aksjene som gjorde det svakest, er en rekke bankaksjer. Banksektoren endte ned 4,1 prosent på ukens første handelsdag

Samtidig har euroen svekket seg mot flere valutaer, og renten på italienske statspapirer skutt i været.

– Det er vanskelig å tenke seg at dette var noe annet enn et kortsiktig lettelsessukk med en gang, men det er ikke sikkert at fremtidsutsiktene har blitt så mye bedre, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Billigere aksjer og dyrere lån

Før den politiske støyen igjen brøt løs, la italienske aksjer bak seg en sterk periode. Fra inngangen til 2017 og frem til en foreløpig siste topp tidligere denne måneden steg hovedindeksen i Milano nærmere 24 prosent.

MARKEDSEKSPERT: Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

I samme periode la den europeiske samleindeksen Euro Stoxx 50 på seg 8,5 prosent, mens eksempelvis den tyske Dax-indeksen var omtrent uendret.

– Dette har bølget frem og tilbake, men fra starten av 2017 og frem til for noen uker siden gjorde italienske aksjer det mye bedre enn resten av Europa, fordi det ble ansett at risikoen var mindre og mindre. Markedet hadde akseptert at man ikke fikk noen ny avstemning om euroen, og partiene som var veldig euroskeptiske så ut til å ha gått bort fra sine mest ytterliggående standpunkter, sier Rein.

Siden toppen den 7. mai har imidlertid indeksen falt tilbake åtte-ni prosent.

– Markedet har definitivt fulgt med på Italia. Først i positiv forstand, da eurorisikoen ble mindre, og så i økende grad da man plutselig kunne få en regjering som ikke er veldig EU-vennlig, sier strategen.

Tilsvarende utvikling har man også sett i rentemarkedet.

– For litt over en måned siden nådde spreaden mellom italienske og tyske renter bunnen på 1,14 prosent. I helgen smalt den opp til 2,05 prosent. Nesten 90 basispunkter på en måned er ganske drøyt, sier Rein.

Kredittspreadene hadde da falt siden april 2017.

Saken fortsetter under grafen ...

– Under kontroll

Mannen som skal rydde opp i kaoset forsøker å berolige markedene.

– Som økonom, de siste dagene har uroen i de finansielle markedene økt. Men uavhengig av dette er det fortsatt vekst i den italienske økonomien, og de offentlige finansene er under kontroll. Jeg kan absolutt garantere at regjeringen jeg vil lede vil sikre forsvarlig forvaltning av statsfinansene, sier Cottarelli til Reuters.

UTPEKT: Carlo Cottarelli skal danne ny, midlertidig regjering i Italia.

Investorene er imidlertid skeptiske til utfallet av nyvalget, som de facto kan bli en avstemning om Italias forhold til euroen. Cattarelli skal også få vedtatt en budsjett for 2019 i nasjonalforsamlingen, noe som kan vise seg å bli krevende.

– Det er ikke sikkert at dette blir bedre fremover. Det kan hende at det vedvarer, og til og med forverres, ved et nyvalg, sier Rein i Nordea.

Han spør seg hva som egentlig er alternativet.

– Mattarella vist seg som en åpenbar «backstop» – man får ikke utnevnte hvem som helst. Det har jo således vært en viss endring, men om det redder fremtiden er en annen sak. Det er tross alt italienerne som bestemmer dette gjennom valg, sier han, og legger til:

– Vi så et lettelsessukk som varte i noen timer, og så er man tilbake til å spørre seg om hva som virkelig er endret her. Hvordan forbedrer dette situasjonen? Ergo består nok usikkerheten.

Les også

Italias president varsler nyvalg i 2019

Les også

– Presidentens torpedering er neppe godt nytt

Les også

Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. – En pekepinn på hva vi kan ha i vente

  2. Italias president varsler nyvalg i 2019

  3. – Presidentens torpedering er neppe godt nytt

  4. Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

  5. – Sannsynlig med nyvalg i august