Trump: – Den største heksejakten i amerikansk historie

Den største heksejakten mot en politiker i USAs historie, tvitrer Donald Trump etter utnevnelsen av en spesialetterforsker som skal granske Russland-saken.

FØLER SEG JAGET: Donald Trump tok til Twitter for å vise sin misnøye over utnevnelsen av en spesialetterforsker som skal etterforske Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Med alle de ulovlighetene som fant sted i Clinton-valgkampen og Obama-administrasjonen, ble det aldri utnevnt en spesialetterforsker! skriver Trump også på Twitter torsdag.

Utspillene kommer etter at justisdepartementet onsdag utnevnte tidligere FBI-sjef Robert Mueller til å etterforske den antatte russiske innblandingen i presidentvalget i 2016, inkludert eventuelle koblinger mellom Trumps medarbeidere og Russland.

Det hvite hus ble ikke informert om utnevnelsen før etter utnevnelsesordren var signert av visejustisminister Rod Rosenstein, ifølge nyhetsbyråets APs kilder.

Både demokrater og republikanere har reagert positivt på utnevnelsen av Mueller.

Også reaksjonen fra Trump var onsdag tilsynelatende positiv.

– En grundig etterforskning vil bekrefte det vi allerede vet, at det ikke var samarbeid mellom min valgkamp og noen utenlandsk person eller gruppe. Jeg ser fram til at denne saken raskt konkluderes, het det da i en uttalelse fra Trump.

Mulighet for riksrett

Det er en reel mulighet for at president Donald Trump blir stilt for riksrett, mener USA-ekspert Svein Melby.

– Ja, det er klart det er det. Men vi er ikke der for øyeblikket, ettersom Republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Melby mener grunnlaget for en eventuell riksrettssak vil være at Trump ba den nå sparkede FBI-sjefen James Comey om å avslutte etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael T. Flynns forbindelser til Russland. Dette ifølge et notat Comey skrev etter et møte med presidenten i februar, meldte The New York Times tirsdag.

For å stille Trump for riksrett kreves simpelt flertall i Representantenes hus. Der har imidlertid Demokratene kun 193 av de 455 setene.

– For at nok republikanere skal stille seg sammen med demokratene og danne et flertall for å starte en riksrettsprosess, må det skje noe ytterligere i saken, sier Melby til NTB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. FBI

Flere artikler

  1. Avis: – Mueller etterforsker Trump

  2. Trump til angrep på FBI og Muellers Russland-gransking

  3. Trumps svigersønn også under spesialetterforskerens lupe

  4. Pelosi vil ikke stille Trump for riksrett

  5. Trump villig til å vitne under ed om Comey-samtalene