Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister

Hellas' forhandlingsleder Euklid Tsakalotos tar over for Yanis Varoufakis som landets finansminister

TAR OVER: Tsakalotos (til venstre) tar over som finansminister etter Yanis Varoufakis (til høyre).

Alkis Konstantinidis
  • NTB
  • Sara Svanemyr
Publisert:,

Greske myndigheter utnevnte mandag kveld Euclid Tsakalotos som Hellas' nye finansminister. Den nye finansministeren ble tatt i ed av den greske presidenten

Prokopis Pavlopoulos. Etter at Yanis Varoufakis meldte sin avgang som finansminister i morgentimene, har Tsipras måtte sette sammen et nytt team inn mot nye gjeldsforhandlinger med eurogruppen. Flere medier har tidligere i dag meldt at Tsakalotos var den foretrukne kandidaten.

Les også

– Gresk finansminister-exit kan bedre forhandlingsklimaet

Sentral lederfigur

Tsakalotos er viseutenriksminister, ansvarlig for internasjonale økonomiske relasjoner i Syriza, og er utdannet ved prestisjeuniversitetet Oxford i England. Økonomen har vært forhandlingsleder i forhandlingene med EU om en låneavtale. Tsakalotos ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men er imot de nye kuttene og reformene som kreditorene i EU stiller som krav for at Hellas skal få nye kriselån. Ifølge avisa The Guardian er Tsakalotos metodisk, detaljorientert og utholdende. Han regnes også for å være noe rundere i kantene enn sin forgjenger. Den avtroppende finansministeren i Hellas, Yanis Varoufakis, håpet på forhånd at den greske forhandlingslederen Euclid Tsakalotos skulle ta over ministerposten.

Les også

Greske banker forblir stengt

Følte seg presset ut

Yanis Varoufakis meldte mandag morgen på sin blogg og på Twitter at han går av som Hellas' finansminsiter. Nyheten om at Varoufakis trekker seg fra sitt verv kom til tross for at det greske folket stemte nei ved folkeavstemningen søndag. Han skal ikke ha lagt skjul på misnøyen med kreditorenes krav til ny låneavtale, og skal ha følt seg presset ut av forhandlingene av EU-toppene etter søndagens folkeavstemning.

– Jeg bærer kreditorenes avsky med stolthet, sier han videre i blogginnlegget og poengterer at han er svært fornøyd med nei-avgjørelsen til det greske folk.
Det var uventet av mange at Varoufakis ville trekke seg mandag. Før folkeavstemningen meldte finansministeren at han ville gå av ved et ja til Europa-kommisjonens forslag.

Etter at alle stemmene var talt opp fikk nei-siden en oppslutning på 61,31 prosent, mens ja-siden fikk 38,9 prosent. Valgdeltagelsen var på på 62,5 prosent.

Flere aktuelle kandidater

The Guardian meldte i forkant at det var fire aktuelle kandidater til å ta over som Hellas' finansminister. De hadde visestatsminister Yannis Dragasakis øverst på listen, som i likhet med Varoufakis har beskyldt kreditorene for å kvele gresk økonomi. Oxford-utdannede Euclid Tsakaltos var også ansett som en god kandidat til å ta over som finansminister i Hellas. Også økonomiprofessoren Giorgos Stathakis og økonomen George Chouliarakis var nevnt som aktuelle kandidater.

Les også

Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tsakalotos blir trolig ny finansminister

  2. Varoufakis anklager kreditorene for terrorisme

  3. Hellas' finansminister trekker seg

  4. Annonsørinnhold

  5. Eurosjefen anklager Varoufakis for løgn

  6. Varoufakis: – Vi ble lurt