Dette skjer denne uken: «Alle» venter på valget i USA

Norske boligpriser, rentebeslutninger og et drøss med resultater på Oslo Børs står på kalenderen. – Det store spørsmålet denne uken er imidlertid presidentvalget i USA, mener seniorøkonom.

BIDEN OG TRUMP: Usikkerhet rundt valget i USA legger en demper på de globale børsene. Valget kan gi store markedsutslag i markedene. Her med Demokratenes presidentkandidat Joe Biden (til venstre) og sittende president Donald Trump fra Republikanerne (til høyre).
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Alt legger til rette for en svært innholdsrike uke i økonomiverden neste uke. Det er godt mulig de største overskriftene tilfaller presidentvalget i USA.

Med resultatsesong på Oslo Børs, nye boligpristall fra Eiendom Norge og rentebeslutning fra Norges Bank skal det nok ikke bli stille dager for oss i næringslivspressen denne uken.

Se kalenderen for neste uke lenger ned i saken. Et utvalg resultater fra Oslo Børs og resten av verden er også vist i en tekstboks.

Denne uken byr dessuten på trafikktall fra Norwegian, Equinor-høring i Stortinget og prognoser for julehandelen.

Dessuten kan det være verdt å få med seg det som ofte omtales som «månedens viktigste tall», nemlig nøkkeltallet som viser hvor mange nye jobber som ble skapt i den amerikanske økonomien – utenfor landbruket – måneden i forveien. Eller hvor mange jobber som forsvant.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener mye kommer i skyggen av det mye omtalte presidentvalget i USA.

– Spørsmålet i markedet blir i første omgang klarheten i resultateten. Meningsmålingene har vært klare så langt, men det er ingen garanti, sier seniorøkonomen.

– Man frykter også at det kan sås tvil om resultatet, sier han.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken følger nøye med på utviklingen i verdensøkonomien.

Nytt fra Norges Bank?

Styringsrenten til Norges Bank blir trolig stående på null under rentemøtet torsdag. Det er ventet at den vil bli værende på nettopp dette nivået en god stund fremover.

Torsdagens møte er et såkalt mellommøte, der det normalt ikke blir lagt ut nye prognoser eller avholdt pressekonferanse.

Mye har imidlertid skjedd siden forrige rentemøte. Flere coronatiltak har blitt iverksatt og utviklingen i europeisk økonomi ser noe dystrere ut

Les også

Arkitekt mener han ble lurt av Donald Trump: – En svindler

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror sentralbanken må se seg nødt til å adressere den økte usikkerheten som hersker i økonomien.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, gjerne omtalt som Fed, holder også rentemøte denne uken. Seniorøkonomen mener imidlertid sentralbanksjef Jerome Powell vil holde seg litt på sidelinjen, i lys av presidentvalget samme uke.

– De kommer nok ikke med noen nye signaler, sier Hov.

Les på E24+

På innsiden av Oljefondet: Tenker aksjer under julemiddagen, forteller sjelden hvor de jobber

Nye boligpristall

Denne uken kommer det dessuten nye boligpristall fra Eiendom Norge. Sist gang endte det med uvanlig prisvekst. Den sesongkorrigerte prisveksten endte på 1,3 prosent.

Handelsbanken-økonomen mener det er om for at boligprisene kan stige ytterligere fremover, skjønt akkurat september-tallene endte «litt vel sterkt». Han mener renteeffekten ennå ikke er fullt tatt ut i boligmarkedet.

Resultatsesongen fortsetter

En rekke selskaper på Oslo Børs har allerede lagt frem regnskapet sitt for tredje kvartal. Det er fortsatt en del som gjenstår, deriblant Mowi, Aker og Nel. Men også blant annet Sats, Sikri og Kid skal i resultatilden.

Rapporteringssesongen fortsetter imidlertid neste uke, der blant annet onsdag, torsdag og fredag blir travle dager.

Les på E24+

Nouriel Roubini: Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

Det er også verdt å nevne at Anders Opedal tar over stafettpinnen som Equinor-sjef etter Eldar Sætre denne uken.

Tirsdag er det for øvrig duket for høring om Equinors milliardtap i USA. Tre olje- og energiministre, samt nåværende og tidligere styreleder er kalt inn. Det er også tidligere konsernsjef Helge Lund og avtroppende Equinor-sjef Eldar Sætre.

Les på E24+

Dette blir Opedals største utfordringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Storbritannia og USA

  2. Dette skjer denne uken: – Alt går i riktig retning

  3. Dette skjer denne uken: Akers hydrogenselskap på børs og tall som kan påvirke renten

  4. ESB har kun brukt halvparten av 1.350 krisemilliarder: Nå venter økonomene grep fra Lagarde

  5. Sjeføkonom uenig i renteheving: – Spiller med konkurranseevnen i potten