Børsras i Tyrkia etter at Erdogan sparket sentralbanksjef
Både den tyrkiske valutaen og børsen stuper etter at president Recep Tayyip Erdogan sparket landets markedsvennlige sentralbanksjef.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sparket landets markedsvennlige sentralbanksjef før helgen. Mandag svekket den tyrkiske valutaen seg kraftig.
Sent fredag kveld ble det kjent at Naci Agba ble avskjediget. Det skjedde mindre enn fire måneder etter at han ble tilsatt.
Naci Agbal forsøkte å få bukt med landets høye inflasjon ved å sette opp styringsrenten. Dagen før han ble sparket satte den tyrkiske sentralbanken opp renten med 200 basispunkter, til 19 prosent.
Nyheten om avskjedigelsen har natt til mandag ført til store bevegelser i valutamarkedet. På det verste hadde tyrkisk lira svekket seg hele 17 prosent. Utover morgenen har situasjonen bedret seg og én dollar koster nå 7,88 lira, en svekkelse fra 7,22 lira da handelen sluttet fredag.
Når handelen i aksjemarkedet startet ved åttetiden var det også med kraftig nedgang. Istanbul-børsen faller 6,65 prosent kort tid etter åpning, samtidig dundret bankindeksen ned mer enn åtte prosent før handelen ble stanset.
Presidentordren fredag ga ingen forklaring på avskjedigelsen, men Erdogan har flere ganger tatt til orde for at det er viktig å ha lav rente. Det ble samtidig kjent at Sahap Kavcioglu overtar som sentralbanksjef.
Norge hjalp Sovjet med å lage stillegående ubåter: – Saken har paralleller til Bergen Engines-salget
Analytiker: Optimismen er ødelagt
Det har vært mye optimisme rundt den tyrkiske økonomien etter at Agbal kom inn. Den sparkede sentralbanksjefen har forsøkt å gjenopprette sentralbankens kredibilitet gjennom å øke rentene for å redusere inflasjonen.
Dette har ført til at liren hittil i år har vært den valutaen i verden som har gjort det best.
– Optimismen var basert på CBRT (Tyrkias sentralbank red.anm.) fikk lov til å holde renten høyt en periode, og etter sist torsdag så det veldig oppløftende ut, sier Henrik Gullberg i Coex Partners til Bloomberg.
Gullberg har tidligere anslått at liren kunne komme under 6,90 mot dollar.
– Det er ødelagt nå, det vil være vanskelig å finne de som er bull lira, fortsetter han.
Bull og bear er ofte brukte uttrykk for å forklare utviklingen i markedet. Bull er da en forklaring på oppgang, mens bear er det motsatte.
Nå shopper amerikanske kunder «live» på Bryggen i Bergen
– Kapitalkontroll ser mest sannsynlig ut
Strateg for fremvoksende markeder i SEB Research, Per Hammarlund, mener nå tyrkiske myndigheter har to valg, ifølge Reuters.
– Enten forplikter de seg til å bruke renter for å stabilisere markedene, eller pålegger markedet kapitalkontroll, sier Hammarlund, ifølge Reuters.
Kapitalkontroll innebærer at et lands myndigheter begrenser strømmen av utenlandsk valuta inn og ut av økonomien.
– Gitt den stadig mer autoritære tilnærmingen president Erdogan har tatt, ser kapitalkontroll ut til å være det mest sannsynlige valget, fortsatte han.
Oljekjempe deler ut 640 mrd. tross nær halvert resultat
Tokyo-børsen faller etter sentralbankbeskjed
Det er ikke bare i Tyrkia markedene preges av en sentralbanks beslutning mandag morgen. I Japan faller Tokyo-børsen kraftig etter at sentralbanken i landet fredag overrasket de fleste med å stoppe verdipapirkjøp på Nikkei 225-indeksen etter et tiår. Nyheten bidro til nedgang fredag, en utvikling som fortsetter mandag.
Ellers i Asia peker de kinesiske børsene seg ut med markant oppgang, mens det ellers på kontinentet stort sett er mindre bevegelser.
Slik er utviklingen på de asiatiske børsene ved femtiden:
- Nikkei 225 i Tokyo faller 1,92 prosent
- Kospi i Seoul er opp 0,06 prosent
- Hang Seng i Hongkong er ned 0,17 prosent
- Shanghai Composite stiger 0,9 prosent
- FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,39 prosent
- ASX 200 i Sydney stiger 0,56 prosent