USA ber verden øke selskapsskatten

USAs finansminister Janet Yellen sa mandag at USA vil be G20-landene bli enig om økt selskapsskatt for å hindre stadig dårligere skatteinngang globalt.

USAs finansminister Janet Yellen vil at verden skal bli enige om en global minstesats for selskapsskatt for å hindre et kappløp mot bunnen.

Carolyn Kaster / AP / NTB
 • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Bare dager etter at president Joe Biden varslet planer om å øke selskapsskatten i USA for å finansiere en enorm infrastrukturpakke, sa Yellen at det blir nødvendig med internasjonal enighet for å hindre et «kappløp mot bunnen».

– Sammen kan vi bruke en global minimumsskatt for å sikre at den globale økonomien går bra på en jevnere bane når det gjelder skattlegging av multinasjonale selskaper, sa hun i en tale i Chicago.

Hun sier at den globaliserte, nært sammenknyttede økonomien har ført til et 30 år langt kappløp mot bunnen, der landene konkurrerer om å ha lavest skatt for å tiltrekke seg investeringer.

For å sikre at selskaper og land kan fortsette å være konkurransedyktige, er det nødvendig med stabile skattesystemer som skaffer til veie tilstrekkelig med skatteinntekter til grunnleggende offentlige tjenester og til å svare på kriser, mener hun.

For å finansiere den omfattende pakken til infrastruktur og jobbskaping har Biden foreslått å øke USAs selskapsskatt til 28 prosent og minsteskatten for multinasjonale selskap til 21 prosent.

Yellens tale, like i forkant av vårmøtene til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), samt møtet til G20s finansministre, var en skisse av Bidens planer for å gjenoppta det internasjonale samarbeidet som ble stanset av den foregående presidenten, Donald Trump.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Verdensøkonomien
 3. Janet Yellen
 4. Verdensbanken
 5. G20
 6. Joe Biden

Flere artikler

 1. Axios: Yellen vil foreslå globalt minstenivå på selskapskatt

 2. Håp om avtale om selskapsskatt på G7-møtet

 3. G7-landene enige om global minstesats på minst 15 prosent selskapsskatt

 4. G7 skal nærme seg selskapsskatt-avgjørelse

 5. Derfor er det vanskelig å tvinge Facebook og Google til å betale skatt