ESB øker støttekjøpene med 500 milliarder euro

Den europeiske sentralbanken pøser mer penger inn i økonomien.

MILLIARDPAKKE: Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbanken (ESB), gir en stor førjulsgave til markedene.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten på rekordlave minus 0,5 prosent, men tar nå nye ukonvensjonelle pengepolitiske grep gjennom corona-støtteprogrammet. Støtten økes med 500 milliarder euro.

Krisepakken, som har fått navnet «pandemic emergency purchase programme» (PEPP), er nå på totalt 1.850 milliarder euro, tilsvarende nesten 19.800 milliarder kroner med nåværende valutakurs.

Dette er såkalte kvantitative lettelser, der sentralbanken presser ned rentene ved å kjøpe obligasjoner i markedet, i håp om å øke investeringsviljen og få stablet økonomien på beina igjen.

Les også

IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa

Varslet innsprøytning

Christine Lagarde varslet at det ville komme desember-grep ved mellommøtet i høst, og ifølge Bloomberg var det ventet at støttekjøpene ville økes med 500 milliarder euro ved denne runden.

Grepet kommer samtidig som flere lands økonomier trues av nedstenginger og vaksinene foreløpig bare er på trappene – og i tillegg er det usikkerhet rundt brexit-forhandlingene.

«De pengepolitiske tiltakene som gjøres i dag vil bidra til å bevare gunstige finansieringsforhold i løpet av pandemiperioden, og dermed støtte kredittstrømmen til alle sektorer i økonomien, støtte økonomisk aktivitet og sikre prisstabilitet på mellomlang sikt», skriver sentralbanken.

Les også

ESB med ny krisepakke på 750 milliarder euro

Overvåker eurokursen

ESB påpeker at usikkerheten fortsatt er høy, «med tanke på dynamikken i pandemien og tidspunktet for utrulling av vaksine».

Det er ingen store utslag i eurokursen, men den er noe styrket etter at beslutningen ble lagt frem.

«Vi vil også fortsette å overvåke utviklingen i valutakursen med hensyn til mulige implikasjoner for inflasjonen på mellomlang sikt», skriver ESB.

I oktober meldte ESB at den nye vurderingsrunden i desember vil «tillate en grundig revurdering av de økonomiske utsiktene og risikobalansen».

På bakgrunn av dette, vil staben kunne «rekalibrere instrumentene slik det passer» for å sikre den økonomiske innhentingen etter virusutbruddet og for å motvirke negative innvirkninger av virusutbruddet, skrev ESB.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Euro
 4. Christine Lagarde
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. ESB signaliserer grep i desember

 2. IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa

 3. ESB holder renten uendret på minus 0,5 prosent

 4. Dette skjer denne uken: En viktig temperaturmåler for norsk økonomi

 5. Den europeiske sentralbanken rører ikke renten