Venezuelas opposisjonsleder: Slakter Goldman Sachs etter milliardkjøp av gjeld

Goldman Sachs har kjøpt obligasjonsgjeld for over 23,5 milliarder kroner i Venezuelas statlige oljekjempe. Samtidig fortsetter protestene mot ledelsen i landet. 

PROTESTERER: Aksjoner mot Venezuelas ledere har pågått i to måneder, og over 60 er drept. Bildet er fra Caracas mandag, som var ment til å være en minnemarsj for omkomne.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det er åpenbart at Goldman Sachs besluttet å tjene en rask slant på lidelsen til det venezuelanske folk, skriver opposisjonsleder Julio Borges i Venezuela i et åpent brev til Goldman Sachs' toppsjef Looyd Bankfein, gjengitt av Wall Steet Journal.

Den amerikanske finansavisen kunne søndag melde at storbankens asset management-divisjon hadde kjøpt obligasjonsgjeld for 2,8 milliarder dollar, tilsvarende over 23,5 milliarder kroner, i Venezuelas statlige oljekjempe, Petroleos de Venezuela, ifølge fem anonyme kilder med kjennskap til saken.

Selger skal ha vært Venezuelas sentralbank.

Fikk stor rabatt

Goldman kjøpte gjelden sterkt rabattert. Banken betalte totalt 865 millioner dollar for obligasjonene som ble utstedt i 2014 med løpetid til 2022.

SINT: Opposisjonsleder Julio Borges tidligere i mai.

Foto: Guadalupe Pardo Reuters

Prisen tilsvarer en rabatt på 31 prosent sammenlignet med papirer med tilsvarende løpetid som omsettes i annenhåndsmarkedet, ifølge Wall Street Journal.

Kjøpet blir sett på som en livbøye til landets hardt prøvede økonomi og dermed også til president Nicolás Maduro.

Borges skriver i brevet at han oppfordrer fremtidige regjeringer til å ikke respektere eller betale denne gjelden.

Ingen kontakt

Goldman Sachs hevder på sin side at banken kjøpte gjelden av en megler, og at den ikke hadde noen som helst kontakt eller dialog med Venezuelas myndigheter.

– Vi anerkjenner at situasjonen er kompleks og at den den utvikler seg, og at Venezuela er i krise, heter det i en uttalelse fra banken.

Saken fortsetter under bildet...

OPPTØYER: Aktivister barket sammen med opprørspoliti under en demonstrasjon mot president Nicolas Maduro i Caracas mandag.

Foto: Luis Robayo AFP

– Vi er enige om at livet der må bli bedre, og vi gjorde investeringen delvis fordi vi tror den vil bli det, heter det.

Tåregass mot opposisjonsleder

I Venzuela, landet som har vedens største oljereserver, fortsetter krisetidene å fremtvinge kraftige protester.

Opposisjonsleder Henrique Capriles var blant ofrene for tåregassangrep fra soldater under en minnemarsj i Venezuela, skriver NTB.

ANDRE TIDER: Bildet viser et fotografi av daværende president Hugo Chavez foran hovedkvarteret til Venzuelas oljekjempe i 2012.

Foto: Juan Barreto AFP

Den tidligere presidentkandidaten deltok mandag i en markering for de 60 som er drept i protester mot Venezuelas regjering siden april. Aksjonen blokkerte en hovedfartsåre i Caracas, og soldatene brukte tåregass for å kontrollere folkemengden. Ifølge opposisjonsleder Capriles ble de angrepet av soldatene til tross for at de var i ferd med å trekke seg ut av demonstrasjonen. Capriles livvakter hjalp ham ut av mengden.

Demonstrantene ville marsjere til sivilombudsmannens kontor i hovedstaden, men ble holdt vekk av hundrevis av soldater og politifolk med skjold. Scenene som utspant seg er blitt dagligdags i landet, der det har vært aksjoner mot landets ledelse i to måneder.

Opposisjonen legger skylda på president Nicolás Maduro for den dype økonomiske krisen i landet, som preges av utbredt mangel på mat og medisiner. Opposisjonen protesterer også mot det de kaller Maduros manøvrering for å unngå valg.

– Jo mer undertrykking, desto mer vil vi stå imot og kjempe for Venezuela, har Capriles uttalt.

Les også

Verste år siden 2004 for oljekartell: – Ekstremt press på Opec-landene

Les også

– Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Les også

Venezuelas president i brødkrig med landets bakerier

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Goldman Sachs
  3. Ledelse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dow Jones: Goldman kvitter seg med kriselandets gjeld

  2. Ber den amerikanske kongressen om hjelp

  3. Avis: Kriselandet vil selge mer gjeld

  4. Annonsørinnhold

  5. 200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

  6. Spenningen øker i Venezuela